Under onsdagen rivstartar sommarsäsongen på Julita gård efter två års Törnrosasömn. Inte bara på musei- och trädgårdssidan står personalen redo i startblocken.
Katrineholmssonen och krögaren Tommy Myllymäki driver sedan 2007 Julita wärdshus och även han har haft bråda dagar att spika sommarens evenemang.
I mars 2020 var det premiär för Tommy Myllymäkis lyxkrog Aira på Biskopsudden på Djurgården. En restaurang som i fjol belönades med en stjärna i den nordiska upplagan av Guide Michelin.
De två första veckorna i juli kommer stad och land mötas, då Stockholmsrestaurangen gör ett gästspel på Julita wärdshus. Fyra dagar i veckan blir det Airakvällar.
– Personalen kommer ner och så tolkar vi platsen med sörmländska råvaror och skapar en avsmakningsmeny för de två veckorna. Vi säljer det som ett paket där man bor inne på området i flyglarna. Det blir ett dygn på Julita och det är begränsat till nio bord och cirka 20 gäster per kväll, berättar Tommy Myllymäki. .
Han ser innerligt fram emot att både välkomna sin Airapersonal och middagsgäster till Julita gård.
– Vi har ett otroligt roligt team och det känns kul att få visa min barndoms trakter för dem. Vi jobbar på ett sätt i Stockholm och här får personalen sätta ett nytt ramverk. Tanken är att de som är precis under kökschefen ska få vara med och skapa menyn.
Mer än så är på gång, för den 8:e juli gästas Julita gård av parkturnén Blomstertid med artisterna Daniel Adams-Ray, Cornelia Jakobs och Cleo. Konsertkvällen är ett samarrangemang mellan artistbyrån Jubel och Julita Wärdshus.
– Vi vill väcka liv i området på kvällstid och få fler att få upp ögonen för Julita gård och konserten blir en bra start. Det är ingenting här på kvällarna och den här platsen borde få leva upp mer på sommaren. Det fanns planer på flera konserter från början, så vi får se hur det blir. Jag gillar att ta stora steg, men här får vi jobba sakta men säkert.
Tommy Myllymäki berättar att man redan i fjol påbörjade en förändringsprocess på värdshuset, där man vill erbjuda en helhetsupplevelse.
– Vi vill bygga någonting där man stannar och njuter längre av platsen med mat och logi. Vårt slutgiltiga mål är att skapa en destination av värdshuset, inte bara ett helgutflyktsmål där man äter en varmrätt och åker vidare. När vi tog över var det en bricklunchrestaurang, så det är en omställning.
Att det krävs förbokning på värdshuset får sin förklaring.
– Alla förstår inte varför man måste boka, men vi vill inte handla för mycket råvaror som vi får kasta. Vi vill veta i god tid hur många gäster som kommer, om vi räknar med tio och det kommer 30 är nästa dag körd. Det är en logistikfråga.
Något man i sommar ska parera med en satsning på kaféets lunchservering.
– Vi vill förfina värdshuset och göra kaféet mer publikt. Där har vi tagit fram ett koncept som vi tror passar de flesta, med inspiration från barbecuekulturen i amerikanska södern som vi försvenskar. Vi röker över sörmländsk ek eller björk som ger smak till olika typer av kött, fisk och grönsaker. Vi har även ansökt om utökat serveringstillstånd och tanken är att vi ska ha öppet under några kvällar i sommar.
På kaféets meny kommer även barnvänliga rätter att erbjudas.
– Tanken är att det ska vara familjevänligt, säger Tommy Myllymäki.