Redan i början av oktober uppmärksammades Katrineholms-Kuriren på att Nordiska museet skulle säga upp arrendeavtalet med Tommy Myllymäkis bolag Mat i Julita AB, som har drivit Julita wärdshus i 17 år.
Enligt en källa med insyn skulle det bland annat bero på att värme i värdshuset stängts av under den kalla årstiden, vilket ledde till att vattenledningar frös sönder. Det fanns även uppgifter om obetald hyra.
Nordiska museet har, trots upprepade försök från Kuriren, inte velat kommentera uppgifterna, men bekräftade under måndagen att man sagt upp avtalet för både värdshuset och logierna.
I ett mejl skriver man att "Målet är att hitta en ny samarbetspartner som startar tillsammans med oss när Julita gård öppnar igen våren 2025. Vi ser fram emot att välkomna en ny inspirerande restauratör som kan bidra till Julita gårds fantastiska miljö och attraktionskraft."
När Kuriren upprepar frågan om varför Tommy Myllymäki har sagts upp blir svaret från Nordiska museet att "man inte vill prata om orsaken till uppsägningen, utan har den dialogen direkt med Mat i Julita." Däremot bekräftar man att Mat i Julita inte kommer att vara kvar till våren/sommaren 2025.
Stjärnkrögaren Tommy Myllymäki vill däremot gärna ge sin bild av varför samarbetet nått vägs ände.
– Jag vill inte trampa någon på tårna, men ändå berätta hur det ligger till.
För Kuriren berättar Myllymäki att årets säsong på Julita gård fick en tuff start med en brand i värdshusets kök, som ledde till att man fick stänga restaurangen under tre veckor för sanering.
– Det här var en period när vi hade stillestånd och vi var överens med Nordiska att vi skulle betala hyran så fort vi hade fått försäkringspengarna och det gjorde vi när de kom, först för en månad sen. De ville säga upp oss på grund av att vi inte har betalat hyran, men det är en efterkonstruktion. Vi har alltid betalat alla årshyror innan årsbokslutet och det har aldrig varit någon diskussion förut.
Uppgifterna om att hans verksamhet skulle ha orsakat en vattenskada tillbakavisar Tommy Myllymäki.
– Det blev en vattenläcka och Nordiska museet hävdar att det är vårt fel för att ett element var avstängt, men vi vet ju inte ens hur man stänger av elementen. Det är någon annan som har gjort det och det är ingen som vet vem det är. De vill att vi ska bekosta det, men det handlar bara om 10 – 20 000 kronor. Det är småpengar i sammanhanget och inget man säger upp någon för, säger han.
Enligt Tommy Myllymäki är bakgrunden istället ett försämrat samarbete mellan honom och Nordiska museet och skilda bilder av hur verksamheten ska drivas.
– Jag har velat driva upp stället för att hitta en året-runt-ekonomi och tycker att värdshuset är en pärla. Det enda jag har velat sedan jag tog över 2007 är att sätta Julita på kartan i Mat-Sverige. Vi har fått en jättefin recension i White guide och toppbetyg förra året i Dagens industris krogguide och har velat förvandla Julita till en matdestination året runt.
Tommy Myllymäki betonar att de har behövt en fastighetsägare som är intresserad av att göra den resan tillsammans med dem, men att intresset inte har funnits.
– Nordiska museets prioritetsområde är att driva museiverksamhet sex veckor per sommar och vi har kämpat för att hitta alternativa intäktsvägar. Nordiska vill bara att se till att det finns utbud för den som besöker museet.
Tommy Myllymäki betonar att han under många år ändå har haft ett fint samarbete med Nordiska museet.
– Det har gjort att jag har känt hopp inför framtiden, annars hade vi nog inte orkat så länge som vi har gjort. Genom åren har vi återinvesterat många miljoner i verksamheten.
I somras kände han att orken och viljan att fortsätta kämpa tog slut efter meningsskiljaktigheter.
– Det blev en diskussion om olika saker där jag kände att ”Okej, är det på den här nivån vi är kommer vi nog inte att närma oss varandra i den här frågan”. Vi har haft storslagna planer och har kämpat i så många år, men känner att de inte är på banan.
Därför gav Tommy Myllymäki Nordiska museet i juli i år beskedet att han tänkte sälja verksamheten vidare.
– Jag meddelade min kontakt att det skulle bli vår sista sommar. Jag förklarade att vi ville driva värdshuset åt ett håll som de inte ville göra och att vi skulle leta efter en ny entreprenör som kunde ta över. Jag sa även att Nordiska museet kunde återkoppla till mig om de hade någon på förslag.
Tommy Myllymäki berättar att man inför förra säsongen signerade ett nytt arrendekontrakt för värdshuset och logierna mellan Mat i Julita och Nordiska museet som löpte på tre år, med en uppsägningstid på nio månader.
– Nu vill de säga upp oss och jag tycker att det känns väldigt tråkigt för det enda jag har velat med det här stället att göra något bra. Vi har haft härliga år på platsen och får se var det landar.
Tommy Myllymäki berättar att han har blivit delgiven uppsägningen, men menar att inget ännu har blivit klubbat.
– Jag har ju frågat varför, för vi har ju betalat hyrorna. De äger huset och vi äger allt inkråm och vi vill ju sälja till någon som kan ta över och driva det vidare tillsammans med Nordiska museet. Det är vår enda målbild och det har det varit sen i somras.
Myllymäki berättar att han har varit i kontakt med Nordiska museets advokat.
– Jag har inga hard feelings i den här frågan och är öppen för alla möjligheter, men det känns lite märkligt att jag blir uppsagd när jag redan har aviserat att jag vill flytta därifrån. Varför då? Då finns ju bara den bakomliggande anledningen att det är lättare för dem att hitta en entreprenör om de har ett blankt papper.