Så firades julen på löjtnantens tid

För andra året i rad bjöd Julita gård på visningar och öppna stugor, och berättelser om hur julen firades på gården förr.

Maria Ingras, sektionschef på Julita gård, guidade besökare i Stora huset och i herrgårdsköket. Portalen känner nog många igen från "Jul med Ernst".

Maria Ingras, sektionschef på Julita gård, guidade besökare i Stora huset och i herrgårdsköket. Portalen känner nog många igen från "Jul med Ernst".

Foto: Cecilia Tuohy

Julita2019-12-08 20:19

Ett av Julita gårds uppdrag är att berätta om hur det var på gården under löjtnantens, det vill säga Artur Bäckströms, tid. Det var han som 1941 donerade hela egendomen till staten. Nu lockas nog ännu fler till Julita gård – efter att Ernst Kirschsteiger spelat in sina tre julprogram här. I helgen ordnades "Julstämning", med öppet i flera stugor och visningar i stora huset. På lördagen uppträdde också Julita kyrkokör. 

Runt dörren till det vackra herrgårdsköket satt i helgen fortfarande Ernsts portal av granris, äpplen och växter kvar. Den som steg in genom den landade i julfirandet för 100 år sedan. I köket berättade guiderna Maria Ingras och Katarina Bäck Pettersson om det storslagna firandet på Bäckströms tid. En tradition var att han själv, hans gäster och de närmaste tjänarna åt julbord tillsammans i köket på julafton. 

– Det var enda gången på året man åt över klassgränserna. Det kunde bli lite tryckt stämning, tills löjtnanten kom på att börja med glöggen, berättar Katarina Bäck Pettersson. 

Maten var ganska lik den många äter idag. Skinka, korvar, köttbullar, medan annat, som tunga, kanske är på väg bort. 

– Man drack pilsner och julmust från Katrineholms bryggerier. 

I den lilla Stenkullastugan sprakade brasan på hällen och "farmor", Maj Lassander, gjorde halmkonst medan gårdstomten, till vardags Lars Lassander Karlsson, höll vakt. 

– Jag ska vara här och hålla undan oknytt som finns under golvet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om