Så drabbas de av Julita gårds kris: "Har tappat kunder"

Julitahallen, pizzerian och idrottsföreningen Julita Goif. Alla drar de en nitlott när Julita gård stänger sin publika verksamhet.

Det blev ingen Pettson och Findus på Julita gård i år och besöksverksamheten har lagts i malpåse till vidare. Att besöksmålet gått i träda får konsekvensen för Julitas idrottsförening och företag.

Det blev ingen Pettson och Findus på Julita gård i år och besöksverksamheten har lagts i malpåse till vidare. Att besöksmålet gått i träda får konsekvensen för Julitas idrottsförening och företag.

Foto: Privat/arkivbilder

Julita2020-11-26 06:31

Den 3 november skrev Katrineholms-Kuriren om att Julita gård lägger ner sin publika verksamhet. 2019 gästades friluftsmuseet av 54 364 besökare. Trots att inga byggnader har varit öppna i år har man ändå lockat 10 706 gäster. Besöksmålet har även gagnat Julitabygdens företagare och idrottsföreningen.

För Julita GoIF försvinner en stor inkomstkälla. Samhällets idrottsförening har sedan länge ett samarbetsavtal med Julita gård.

– Vi pratar runt 50 000 kronor. Det är 15 procent av vår omsättning. Summan kanske inte är vansinnigt hög, men man kan göra vansinnigt mycket för 50 000 kronor, säger Peter Hjelte som är ordförande i Julita GoIF.

Julita GoIF är en viktig del i bland annat midsommarfirandet på Julita. Parkering, inträde, fika, och bodar med lotterier och bollkastning sköts av föreningens medlemmar.

undefined
Peter Hjelte är ordförande i Julita GoIF.

Idrottsföreningen drabbas direkt och tvingas hitta nya sätt att få in pengar. Men Peter Hjelte är inte orolig över det.

– Det går att hitta lösningar på allt. Men på ett personligt plan så känns det väldigt sorgligt för hela bygden. Det känns som ett hastigt beslut att pausa. Samtidigt tvingas man ta de beslut man tar för att överleva, säger han.

Peter Hjelte konstaterar att mycket hänger ihop på landsbygden. Julita gård är affischnamnet som drar folk till trakten, och ger kunder till livsmedelsbutiken, som han beskriver som en del av hjärtat i byn. 

– Indirekt drabbas hela bygden av det här, säger Peter Hjelte.

Julitahallens nya handlarpar Maria Eriksson och Mats Lundgren har nyligen tillträtt. Även om de ännu inte har hunnit uppleva sommarhalvåret i Julita, säger de att nedläggningen av Julita gårds besöksverksamhet kommer att påverka intäkterna.

– Vi har genom personalen förstått att det har varit många bröllop och event som gett bra drag i butiken, säger Mats Lundgren.

– Samtidigt har det sålts extremt mycket fritidshus och många kommer nog att tillbringa mer tid i Julita. Det vi tappar på Julita gård får vi försöka ta igen på andra sätt. Kanske genom att uppvakta nyinflyttade med en frukostkasse, inflikar Maria Eriksson.

undefined
Julitahallens nya handlarpar Maria Eriksson och Mats Lundgren från Uppsala. Med på bilden är deras dotter Joanna, två år.

Paret kommer att vara mer återhållsamma med att anställa sommarjobbare inför sommarsäsongen 2021.

I dagsläget för de diskussioner med Julita gård om att eventuellt ta över en del av deras butikssortiment.

– Vi vill gynna dem på de sätt vi kan. Vi kan ju även göra plats för en museimonter i butiken, om de vill visa någon del av sin verksamhet hos oss. Även om Julita gård inte har öppet vill vi att Julita förblir en besöksdestination, säger Mats Lundgren. 

Årets sommarsäsong på Julita gård var utan publika evenemang som Pettson och Findus, midsommarfirande och temadagar och samtliga byggnader hölls stängda.

Osman Özen och Fatih Özdemir driver tillsammans pizzeria Venezia i Julita och i år har de haft betydligt färre matgäster. Dels på grund av corona, dels på grund av att Julita gård bara hade sitt parkområde öppet. 

– Vi har tappat kunder och det är en svår situation. Det är inga bra nyheter att Julita gård stänger, varken för oss eller hela Julita. Vi kommer att tappa kunder, säger Osman Özen.

undefined
Osman Özen och Fatih Özdemir driver tillsammans pizzeria Venezia i Julita.

I vanliga fall står Julita gårds gäster för omkring 20 procent av pizzerians årsomsättning.

– De brukar ha mellan 50 000 till 60 000 besökare varje år och ungefär tio procent av dem kommer hit och käkar mat. Det är mycket pengar för oss. Vi kommer att överleva, men vi är oroliga, säger han. 

Krisen på Julita gård

Den 3 november kom beskedet om att besöksverksamheten på Julita gård upphör på obestämd tid. 

Upp till fem personer som arbetar med publik verksamhet har sagts upp från och med årsskiftet, alternativt har erbjudits tjänst på Nordiska museet i Stockholm.

Omorganisationen innebär att Julita gård försvinner som egen verksamhet inom Nordiska museet och den genomförs med anledning av ett ansträngt ekonomiskt läge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!