På Julita gård finns en av de största pionsamlingarna i Sverige. Den anlades i mitten av 1990-talet och består av ungefär 390 plantor. I trädgården finns över 130 olika arter och sorters pioner. I söndags så anordnade det Svenska pionsällskapet en piondag som för första gången hölls på Julita gård.
Piondagens syfte var att visa upp Julita gårds stora pionsamling, men också att lära ut om pioner. Under dagen hölls två olika föreläsningar där besökarna fick lära sig om många olika slags pioner, var de kommer ifrån och hur man bäst tar hand om dem.
Det hölls också en workshop där besökarna fick lära sig hur man på bästa sätt tar hand om ett pionfrö och hur man sedan ska bli en så frisk växt som möjligt.
Innan piondagen var över fick besökarna chansen att gå på en guidad visning för att lära sig om de pioner som finns på Julita gård och varför vissa av dem är speciella.
Ett av många exempel är "Den vilda rosenpionen", den härstammar från västra Kina och är den som brukar blomma först i Julitas pionträdgård. Rosenpionens naturliga växtplats ligger på 2 000-3 000 meters höjd i de kinesiska bergsområdena – därför är vinterhärdigheten mycket god.
Svenska pionsällskapet grundades år 2013 av Leena Liljestrand och hennes make Lars Scherman. Och på mindre än sex år har intresset blivit stort – på facebook har Svenska pionsällskapet en sida med över 4 000 medlemmar från hela världen som delar med sig av bilder och råd, men funkar också som ett sätt för medlemmarna att identifiera okända pioner.
– Idag har vi över 700 betalande medlemmar, vilket är väldigt kul, speciellt eftersom vi är en ideell förening, säger Liljestrand.
Det fanns sällskap och föreningar för många andra växtsläkten såsom rosor och orkidéer men inte för pioner. Det ändrade Lars Scherman och Leena Liljestrand på.
– Jag och Lars, tillsammans med några bekanta som delar vår passion för pioner, startade pionsällskapet just för att det inte fanns något forum för oss. Min mor gick bort i början av 2013, så jag ville göra något fint i hennes minne. Idag är vi åtta personer som sitter i styrelsen, men många passionerade medlemmar hjälper oss mycket i vårt arbete, förklarar Liljestrand.
Pionsällskapet släpper en tidning två gånger per år, där det bland annat skrivs om nya pionsorter och vad pionsällskapet har gjort det senaste halvåret. Pionsällskapets syfte är att sprida kunskap om pioner och pionodling, att öka intresset för och informera om pioner, plantering och nya pionsorter, samt att bereda möjlighet till gemenskap mellan pionintresserade människor genom möten – vilket tog plats på Julita gård denna gång.