Pelargonsamlingen på Julita gård – "Ett kulturarv"

Pelargoner i olika former och färger stod i centrum på Julita gård på lördagen. Cirka 100 mer eller mindre unika varianter visades upp för allmänheten.

Julita2016-05-21 16:49

Pelargonsamlingen på Julita gård har sitt ursprung i en insamling som Uppsala botaniska trädgård gjorde för 20 år sedan. Några sorter samlades även in under krukväxtupproret som pågick mellan år 2000 och 2010, där man främst letade efter exemplar med en historia före 1960-talet.

Det berättar Klara Holmqvist, trädgårdsmästare på Julita gård.

– Vi är kanske mest kända för våra äpplen här, men vi har även andra levande samlingar kulturväxter, säger hon.

De flesta pelargonerna i växthuset känner man igen, de har stora blommor i olika rosa nyanser. Vissa är dock mer vilda arter och ser inte alls ut som klassiska pelargoner.

– De flesta sorterna här är från slutet av 1800-talet. Ofta har man glömt namnet och döpt blomman efter någon mormor eller kanske en gård. Personer har ofta starka band till de här blommorna, säger Klara Holmqvist.

TV: Göran Dahlströms pelargontips

Tanken är att DNA-testa blommorna för att kunna kartlägga de olika sorterna, men än så länge har det inte funnits tillräckligt med pengar. På skylten intill en av plantorna står det:

"Mormors pelargon. Denna pelargon odlades 1917 i köksfönstret hos Hulda Petterssons mormor. Själv fick Hulda pelargonen av sin mor Elin när hon gifte sig 1928."

Kanske är mormors pelargon den enda av sitt slag i hela världen. Till dess att vi vet säkert är den hur som helst värd att bevara, tycker Klara Holmqvist.

– Det är ett kulturarv helt enkelt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!