Ovissheten upplevs som ett slags limbo

13 stycken fastigheter kan påverkas av omdragningen av riksväg 56. Men ett tydligt besked kan komma att dröja.

IMG_9583red.jpg

IMG_9583red.jpg

Foto:

Julita2014-10-29 18:30

Susanne och Anders Delséus bor i samhället Äs. I mitten av oktober fick de information av Trafikverket att deras och tolv andra fastigheter kan vara hotade av rivning då den nya vägen ska dras. Omdragningen av riksväg 56 är en del av ett större projekt kallat Räta linjen mellan Norrköping och Gävle som har varit igång under flera år. För familjen som har bott i sitt hus i tio år var det alltså ingen överraskning att den nya förbifarten skulle byggas på något sätt. Det jobbiga är enligt dem att få leva i ovisshet. Det kan nämligen dröja tills 2016 innan de boende får besked om hur det blir det blir med deras hus. Ifall det måste rivas, så kommer inte Trafikverket att kunna erbjuda någon ersättning innan själva produktionsstarten, vilken är beräknad till 2020. Under tiden kan familjen inte göra något annat än att vänta.

– Vi vet inte om vi får bo kvar och det går inte att sälja huset. Vem köper ett hus som kanske rivs om några år, säger Susanne Delséus.

Delar till ett nytt badrum ligger i vardagsrummet, inköpta innan beskedet och ännu ouppackade. Att investera och fixa med huset nu känns främmande för familjen.

– Det här är sådant som händer folk ibland. Vi förstår det. Men man lever i ett slags limbo. Du är livegen nu, det är bara att vänta tills Trafikverket kommer och knackar på dörren redo att diskutera expropriering, säger Anders Delséus.

Projektledaren Ulrica Eriksson på Trafikverket förstår att de boende i samhället känner sig frustrerade.

– Jag förstår att det är jobbigt och det är en lång väntetid. Samtidigt så är det en demokratisk planeringsprocess som tar den tid det tar.

Trafikverket ska nu handla upp en konsult som ska ta fram en vägplan som visar exakt var vägen kommer att dras. Förhoppningsvis får fastighetsägarna tydligare besked runt årsskiftet 2015–2016.

– Jag kommer att driva på det här. Men tidplanen förändras hela tiden i sådana här projekt, så det är lite farligt att stå och säga saker som jag sedan kanske inte kan leva upp till, säger hon.

De vars hus påverkas ersätts med marknadsvärdet plus 25 procent, vilket Susanne Delséus inte är helt nöjd med.

– Då får man skatta för en försäljning man inte ens ville genomföra, och bara skatten kommer säkert täcka de där 25 procenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!