Miljonbidrag till Fogelstad – nu kan renoveringen börja

Nu inleds renovering av Lilla Ulfåsa. Insamlingsstiftelsen Fogelstad har nämligen fått 930 000 kronor i byggnadsvårdsbidrag från Länsstyrelsen Södermanland.

Tjia Torpe, ordförande för insamlingsstiftelsen Fogelstad, är mycket glad över byggnadsvårdsbidraget från länsstyrelsen. Nu kan renoveringen av Lilla Ulfåsa dra igång.

Tjia Torpe, ordförande för insamlingsstiftelsen Fogelstad, är mycket glad över byggnadsvårdsbidraget från länsstyrelsen. Nu kan renoveringen av Lilla Ulfåsa dra igång.

Foto: Anna Mi Skoog

Julita2021-05-06 10:33

Byggnadsvårdsbidraget betyder att fastigheten där Fogelstad kvinnliga medborgarskola en gång huserade, snart kan göras tillgänglig för besökare igen. 

– Det här är så kul, säger Tjia Torpe som sedan förra sommaren är insamlingsstiftelsens ordförande.

Hon och de andra medlemmarna i stiftelsen har, som Torpe uttrycker det, sedan dess förberett sig väldigt väl och med hjälp av experter gått igenom vad som behöver göras med fastigheten.

– Huset är jättefint. Det fungerar och vi använder det redan idag. Men vi kan inte använda övervåningen för det finns ingen brandevakuering där, säger Tjia Torpe.

Därför blir det första prioritet när pengarna från länsstyrelsen kan rekvireras och renoveringen drar igång.

– Där uppe ligger det åtta stycken mycket vackra sovrum.

Tanken är att de ska kunna användas för övernattning.

– Så att långa lyssnande samtal i Fogelstads anda kan få ta tid, och fortsätta nästa morgon efter frukost, säger hon.

undefined
Första prioritet är att få en godkänd brandevakuering från Lilla Ulfåsas övervåning, så att man kan börja använda sovrummen där för övernattning.

I dagens debattklimat ser Tjia Torpe ett stort behov av platser där samtal kan föras av personer med olika åsikter. Hon säger att den känslan inte minskade efter söndagens partiledadebatt.

– Visst vore det otroligt intressant om till exempel Annie Lööf och Nyamko Sabuni kunde mötas här på Fogelstad och på riktigt samtala med varandra och förklara hur de landat i sina övertygelser.

Bidragspengarna är fördelade på två år.

– Med dem kan vi också göra huset tillgängligt för alla, så att man exempelvis kan ta sig in med rullstol. Vi kan också renovera den blinda glasverandan på baksidan så att den ser ut som förr, när Fogelstad kvinnliga medborgarskola hade sin storhetstid.

Summan på 930 000 kronor räcker långt, men inte till allt som stiftelsen planerar att göra.

– Vi söker finansiärer och har kontakt med företag i Katrineholm som vi hoppas kan sponsra oss med tjänster och varor. Och att vi kanske kan få hjälp av kommunen. Det här är ju en angelägenhet för kommunen.

Eftersom Julita gård håller sin verksamhet stängt under sommaren har insamlingssiftelsen ambitioner om att ta vid som turistattraktion.

– Besökare som kommer och äter på värdshuset och bor på vandrarhemmet kanske kan komma till oss istället. Vi har redan nu en utställning i huset bredvid. Och vi kanske skulle kunna ha kafé i trädgården och visa huset och berätta historien om kvinnorna, vad de gjorde och vad vi gör, säger Tjia Torpe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!