Det är ingen genomfartsväg för utsocknes, men många lokalbor tar ibland vägen mellan Äsköping och Äs, via Fågelsta. Dessutom passerar Sörmlandstrafikens bussar här ett tjugotal gånger om dygnet under vardagar.
Bland lokalboende går diskussionen varm på sociala medier om skicket på vägen. En del oroar sig över att bilen ska gå sönder, eller vad som skulle hända om en motorcyklist kör ner i något av de djupa hålen.
Potthålen i vägen har funnits i flera år. Sträckan är en enskild väg som ägs av Oscar Liljencrantz på Fågelsta. Han säger att han lagt stora summor ur egen ficka på att underhålla och laga vägen, sedan han tog över gården från sin far för några år sedan.
– Vägen kostar mig jättemycket att hålla igång. 2017 la jag betydande belopp på att laga en del av alla hål och påbörjade en del dräneringsjobb. 2018 var ett dåligt år för lantbrukare och jag hade inte råd, men 2019 la jag mycket pengar på att laga brunnar som dränerar vägen. Jag tror att det har blivit bättre sedan dess och att det inte uppstått fler hål.
Den som upplåter en enskild väg för allmänhet och kollektivtrafik, kan få statliga bidrag från Trafikverket. Något som far och son Liljencrantz inte fått på flera år.
– Pappa halkade nog ur systemet när han missade att skicka in någon blankett. Jag började försöka komma tillbaka in i systemet 2017. Nästa år hoppas jag få pengar så att jag kan fortsätta laga vägen. Det finns ett uppdämt behov efter flera års minimalt underhåll.
Han säger att alternativet är att stänga vägen helt för allmänheten.
– Jag skulle kunna sätta upp en vägbom eftersom det är min privata väg, men det tycker jag inte är roligt. Men bussarna sliter otroligt på vägen och det är väldigt dyrt att laga asfalt, säger Liljencrantz.
Thomas Fylkehed är trafikutvecklare på Sörmlandstrafiken. Han säger att det i nuläget inte är aktuellt att dra om busslinje 414, som trafikerar sträckan.
– Det är inte en optimal väg att köra på, främst för att den är smal. Vi är inte främmande för att ändra linjesträckningen, men vi har ingen plan för det just nu, säger han.
Ett annat alternativ, som Oscar Liljencrantz funderar över, är att ta bort asfalten.
– Man får mer stöd för en grusväg än för en asfaltsväg, det är lite lustigt.