Jenny Larsson från Eskilstuna vann årets upplaga av äppelpajstävlingen på Julitas äppeldagar.
Juryn motiverade sitt pajval så här: "En typisk smulpaj. Krispig och tydlig äppelsmak, fin stomme".
Hur bakade du vinnarpajen?
- Det är vanlig smuldeg med lite vaniljsocker. Smuldegen fick stelna till, medan jag skar äpplen. Jag använde sorten Melon. Jag vände äppelbitarna i potatismjöl och lite socker och la i en form. Sen bröt jag upp smuldegen över äpplena och hade i ugnen i 25 minuter ungefär.
Bakar du ofta äppelpaj?
- Nej, det här var första gången! Jag gillar inte ens äppelpaj.
Varför valde du just äppelsorten Melon?
- Det är ett syrligt äpple, jag googlade mig till att det skulle vara gott med ett syrligt äpple.
Hur kommer det sig att du deltog i tävlingen?
- Jag är arbetsledare för ett arbetsmarknadsprojekt som heter "rum för växande" i Eskilstuna. Projektet går ut på att man ska kunna rehabilitera sig i grön miljö. Vi tyckte att det passade bra att besöka äppeldagarna och optimalt att ta med en äppelpaj som inträde.
Kommer du att börja baka pajer lite oftare?
- Jag vet inte om jag vågar chansa!
Hur ska du äta pajen nu, blir det grädde eller vaniljsås?
- Det blir nog vaniljglass.