I november förra året skulle det unika reningsprojektet sjösättas. Allt var klart.
Tillståndet att muddra 3 000 kvadratmeter var i hamn. Havs- och vattenmyndigheten hade pytsat in ytterligare fem miljoner kronor på finansieringskontot. Och en bit från sjöstranden hade entreprenören rullat in med manskapsbodar, elverk, pråmbåt och sedimentcontainrar.
Sedan blev det tyst. Och tyst ett tag till. Tills kommunen fick ett överraskande och omskakande besked.
Entreprenören Nuva AB tvingades bryta avtalet efter att ha försatts i konkurs vid Blekinge tingsrätt. Konkursboets räkenskaper landar vid minus 29 miljoner kronor.
– Vi hade allt på rull. Och så på bara två veckor slutade det så här, som en blixt från klar himmel, säger Stefan Jansson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen som driver projektet.
– Det är väldigt, väldigt tråkigt. Det är nationellt fokus på metoden vi vill prova och som ska utvärderas vetenskapligt, säger kommunekologen Linda Aldebert.
Nu försenas det stora miljöprojektet eftersom upphandlingen av entreprenör måste göras om – för fjärde gången sedan 2017. Tidigare har den stupat på tekniska detaljer, utformningen av förfrågningsunderlaget och alltför dyra anbud.
När konkurschocken lagt sig, undersökte kommunen om ett annat företag kunde överta arbetet. Nuva hade vunnit upphandlingen i konkurrens med flera andra företag.
– Men vi kan inte ta nummer två och vill heller inte att det här drar ut på tiden, säger Jansson.
Därför ska förvaltningen nu göra ännu en upphandlingsprocess från scratch. Skam har ännu inte gått på torra land; projekttiden sträcker sig till 2023, påpekar Aldebert.
– Vi har fått motivera för de som håller i projektet varför vi blir försenade igen. Men vi är fortfarande med i matchen, försäkrar hon.
Miljöprojektet i Öljaren är ett delprojekt inom EU-finansierade Life IP rich waters. Avsikten är att lågflödesmuddra – bottendammsuga – en del av den övergödda sjön. Det handlar om att se vad det ger för reningseffekt, och om sedimentet kan användas som näring till närliggande skog och åkrar.
Enligt Jansson lider varken projektet eller kommunen ekonomisk skada av konkursen. Nuvas materiel står dock oanvänt kvar på Gimmerstas marker – där delar av det uppges ha stulits.
– Vi kommer att ligga på hos konkursförvaltaren så att det tas bort, säger Jansson.