Väderkvarnen i Julita är närmast ett landmärke, på en höjd vid sidan av väg 214. Kvarnen uppfördes 1855 och är av holländsk typ, med vridbar hätta. Sådana kvarnar är mycket ovanliga i den här delen av landet: de förekommer mest söderut.
– Beskedet kommer som en efterlängtad julklapp. Väderkvarnen är på många sätt unik i Julita gårds kulturhistoriska miljöer. Vi ser denna renovering som ytterligare ett steg i rätt riktning på vägen i att mejsla fram Julita gårds många unika värden, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.
Väderkvarnar, som användes för att mala hel säd till mjöl, var förr vanliga i landskapet men är idag ganska sällsynta. Julitas kvarnmiljö är fint sammanhållen med kvarnstugan och den ovanliga kvarnen, skriver Nordiska museet i ett pressmeddelande. Kvarnen berättar en del av Julita gårds historia, som en av lantbrukets viktiga miljöer.
Kvarnen är åttkantig och har fyra våningar. Fasaderna är klädda med tjärat spån. Den vridbara hättan, som sitter som en mössa på kvarnen, går ned en bit på fasaden och strax under den sticker axeln ut, som håller upp vingarna. Hättan är också spåntäckt, men av tjockare spån. Det är det spåntaket som nu ska restaureras. Taket är i stort behov av renovering, skriver museet vidare. Träspån saknas i stort sett helt högst upp på taket och spåntaket planeras att läggas om helt.
I januari ska museet börja leta efter lämpliga entreprenörer, som kan utföra den här typen av restaureringar.