Igenvuxen skrytplantering väcker ilska i bygden

Kommunen slog på stora trumman när de planterade en körsbärslund i Äsköping i våras. Nu är den igenväxt. Det möts av kritik från boende. "Det var världens pompa och ståt, men det ser inte särskilt snyggt ut", säger Joe Pettersson.

Den nya körsbärslunden i Äsköping är igenvuxen och precis bredvid träden ligger jordhögar.

Den nya körsbärslunden i Äsköping är igenvuxen och precis bredvid träden ligger jordhögar.

Foto: Emma Eriksson

Julita2024-06-11 19:14

I slutet av april planterades en körsbärslund med inslag av magnolia utmed Handelsvägen i Äsköping. Arbetet är ett led i kommunens strategi med att uppnå globala mål för hållbar utveckling, bland annat kopplat till ekosystem och att bekämpa klimatförändringar. 

Det är boende i Äsköping som har valt träden till den nya körsbärslunden. Totalt nio träd utmed Handelsvägen och två vid torgbodarna. 

undefined
"Framöver kommer även scilla att planteras, så att det verkligen blir en blommande plats som inte bara är fin utan också gör skillnad för den biologiska mångfalden", sade Anneli Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden, i ett uttalande på kommunens hemsida i samband med planteringen.

Nu har det gått drygt sex veckor sedan planteringen och det är inte direkt någon förtjusande oas att titta ut över. Det anser i alla fall inte Julitabon Joe Pettersson. Han har reagerat på att lunden är full av vildvuxet gräs, men också att där ligger stora jordhögar. 

– Det kanske ska vara så, men det ser inte särskilt snyggt ut. Kommunen kunde åtminstone klippa gräset. Det var världens pompa och ståt att vi hade fått hit några träd, men det blev inte direkt någon japansk trädgård som i Talltullen, säger Joe Pettersson. 

undefined
Joe Pettersson är kritisk mot Katrineholms kommun. Han anser inte att de har skött den nya körsbärslunden på ett tillfredsställande sätt.

Enligt Stefan Ivarsson, chef för parkavdelningen, var tanken från början att kommunen bara skulle klippa gräset två gånger per år. 

– Vi kallar det för slaghacksyta. Då åker man med traktor och slår gräset. Men förra veckan var jag där och såg att det är trångt mellan träden, så det kan bli så att vi hittar en annan lösning, eventuellt använder gräsklippare. Det är inte spikat än, säger Stefan Ivarsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!