Hur gör man äppelmust?

Musttillverkare Solveig Karlsson i Julita vet.

Julita2012-09-17 10:00

Hur gör man äppelmust?

- Man river sönder äpplena och sen åker den rivna frukten ner i en duk som ligger i en ram. Sen viker man ihop duken och lägger en platta på. Tre såna paket pressas och det börjar rinna must på en gång. Det är olika beroende på äppelsort, men det blir jättefint. Rena rama fruktsaften utan minst tillsats.

Varför ska man göra must?

Det är gott med äpplen och äppelkaka, men man kan ju inte göra så mycket annat av äpplen och då passar det bra med must.

Hur mycket äpplen behövs för att musta?

- 20 kilo äpplen blir ungefär 10-12 liter must. Det beror lite på äpplena och det blir jättegott att blanda sorter. De som kommer brukar ha med sig 4-5 pappkassar och man får sin egen must tillbaka.

Hur är efterfrågan?

- Förra året hade vi jättemycket folk och kul när de kommer igen. Vi har satt upp lappar vid affären i Julita och i Österåker. I år är äpplena inte lika fina, men det gör inget när man mustar. Däremot måste de vara rena och får inte vara ruttna på något vis.

Hur lagrar man äppelmust?

- Man kan frysa eller pastörisera musten. Jag brukar frysa i mjölkkartonger som går bra att stapla i frysen. Jag upplever att den pastöriserade musten blir lite sötare.

Hur kommer det sig att ni mustar?

- Jag är uppvuxen i Österåker och min mamma mustade varje höst. Det kom folk kom från Vingåker med stora säckar äpplen och stora femtioliters mjölkkrukor att hälla den färdiga musten i. Vi fick överta deras äppelpress. Min man Lasse har rustat den och sköter den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!