Området vid de gamla Skansenstugorna på Julita gård var en passande kuliss när det i lördags bjöds på en hel dag med byggnadsvård och vård av det svenska kulturarvet. Utställare och Julita gårds egna hantverkare pratade och praktiserade gamla hantverk.
– Byggnadsvård ligger i tiden. Intresset är stort för hur man bevarar sina byggnader, säger Ebba Bursell Haglund som är publik- och programkoordinator på Julita gård.
Kristoffer Strömberg är en av Julita gårds egna experter som är på plats. Han är målare som ger prov på schablonmålning och demonstrerar hur man kokar egen rödfärg.
– Jag behöver bara säga rödfärg så vill folk prata, säger han.
Röd slamfärg har använts sedan 1500-talet i Sverige. Beroende på pigment kan den vara allt ljust tegelröd till mörkt röd med mycket svärta i.
På en kokplatta står en gryta med rödfärg som kokats efter Julita gårds recept, fast i betydligt mindre skala. Ingredienserna är 5 liter vatten, 200 gram järnvitriol, 200-250 gram rågmjöl och 800 gram rödfärgspigment. Järnvitriolen löses upp i det kokande vattnet och rågmjölen vispas i. Efter 15 minuters kokande rörs rödfärgspigmentet i och blandningen får koka ytterligare 15 minuter. Och vips så har du gjort din egen rödfärg och blivit en kulturvårdare.
– Sen är det bara att börja måla. Man ska måla medan färgen är varm, säger Kristoffer Strömberg som konstaterar att det finns lika många recept på rödfärg som det finns kockar.
Han tipsar om att man kan ha i lite linolja i rödfärgen.
– Men max fyra procent, annars blir det oljefärg, säger han.
Maria Eriksson är dekorationsmålare från Västerås som med pensel och färg trollar fram marmor och träådring. Från Haninge utanför Stockholm kommer smeden Adam Stenström som främst ägnar sig åt vikingasmide men han gör också bruksföremål. Under byggnadsvårdsdagen smider han på beställning.
– Jag har precis gjort märlor av en storlek som kunden ville ha, säger han.
Byggnadsvårdsdagen är ett av Julita gårds mindre evenemang.
– Det gör att utställarna hinner prata med besökarna. Det är tredje året vi arrangerar den och vi har haft mellan 400 och 500 besökare, säger Ebba Bursell Haglund.
På fredag väntar ett av Julita gårds större evenemang, midsommarfirandet som lockar tusentals besökare.
Ansvarig för byggnadsvårdsdagen var Fredrik Ehlton som under dagen också hade byggnadsvårdsvisningar på Julita gård.