Skir försommargrönska, fågelkvitter och böljeslag. Torsdagens pressvisning på Julita gård hade alla de rätta ingredienserna. På plats fanns bland andra Sara Källström, som är chef för Nordiska museets publika avdelning och i år slås det på stora trumman.
Stiftelsen Nordiska museet fyller 150 år och det kommer att märkas av på olika sätt.
– Vi har bland annat tagit fram ett jubileumskort, ett rabatterat årskort som gäller på samtliga våra besöksmål. Vi vill knyta ihop våra verksamheter och tydligt visa att vi hör ihop som en familj, förklarar Sara Källström.
Den stora nyheten inför årets säsong på Julita gård är ett område som framför allt ska roa och sysselsätta besöksmålets yngsta gäster.
Wenke Rundberg är publik producent på Nordiska museet och projektledare för det nya familjeområdet, som nu växer fram mellan entrébyggnaden och Pettsongården.
Lagom till midsommar ska det nya leklandskapet stå klart. Den 20 juni hålls invigningen och nu är plankstaket och växter på ingång.
– En röd tråd är hållbarhet och återbruk. Det ska inte vara så tillrättalagt, utan en plats för fantasi och lekglädje. Här ska man kunna bygga en koja av sly eller servera sina föräldrar en kottmiddag i det nya utomhusköket, berättar Wenke Rundberg.
Det som tidigare varit en ödslig gräsmatta med en traktor och trähäst ska blomma ut med flera rum i det fria. Området utgår från skisser från landskapsarkitektbyrån Urbio.
– Här vill vi ta in både kulturhistorien och naturen och en viktig tanke är att använda det som finns på Julita gårds marker. Fälls ett träd, kan vi använda det här för balansgång.
Bland de rum som skapas finns en liten köksträdgård, en snipa förtöjd vid sandsjön Böljaren och en småbarnsavdelning med ett picknickområde intill.
Snickarbänkar och kulbanor ska samsas på en ny bakgård. Dessutom kommer hugade ryttare att få sitt lystmäte med en käpphästpaddock, omgärdad av bondsyrener.
– Det här området blir en tvåstagesraket. Vi börjar nu och sedan kommer det att byggas på vartefter, som den skuggiga Utmarken som blir en lite mystisk plats där vi ska få upp ett timrat hus. Vi har massor av idéer och familjeområdet ska spegla hela Julita gårds identitet, från torparliv till herrgården, från jord till bord, säger Wenke Rundberg.