Fullbokat inför årets kosläpp på Julita gård

Med vårens ankomst bjuder Julita gård in till en efterlängtad tradition – kosläppet. Redan nu är det fullbokat. "Det är något som får alla att le på smilbandet, oavsett om man är barn eller gammal", säger Fredrik Larm, sponsor och eventchef på Arla Sverige.

Så här kan ett kosläpp på Julita gård se ut.

Så här kan ett kosläpp på Julita gård se ut.

Foto: Roger Culmsee, arkiv

Julita2024-04-26 20:50

Nyheten i korthet

  • Kosläppet började som ett litet test för 20 år sedan och har sedan dess ökat i popularitet, med vissa gårdar som blir fullbokade på mindre än fem minuter.
  • Årets kosläpp på Julita Gård, som är fullbokat, lockar över 2 000 besökare.
  • Arla Sverige, som sponsrar evenemanget, erbjuder flera aktiviteter utöver kosläppet, inklusive en tipspromenad, rundvisningar samt mjölk och bulle.

På söndag den 5 maj är det återigen dags för det årliga kosläppet på Julita gård, ett arrangemang som lockar över 2 000 besökare som vill uppleva det glädjefyllda ögonblicket när korna får springa fritt på grönbete efter en lång vinter inomhus.

– Det är ett jäkligt härligt vårtecken att komma ut på gården. Det är ett superhärligt när kossorna hoppar runt och är glada. Det är något som får alla att le på smilbandet, oavsett om man är barn eller gammal, säger Fredrik Larm, sponsor och eventchef på Arla Sverige.

Grindarna slås upp klockan 10:00 och korna släpps ut en timme senare. Men det finns mer att göra under evenemanget, som sker i samarbete med gårdsägaren Mats Karlsson. Det bjuds på mjölk och bulle till alla besökare, dessutom blir det tipspromenad, rundvisning på gården och ansiktsmålning.

– Vi har en station där barn kan få plantera blommor i sin mjölkförpackning för att visa vikten av biologisk mångfald och vikten av blommor och bin och pollinering, berättar Fredrik Larm.

Familjen Karlsson har arrenderat Julita gård av Nordiska museet sedan 1998. På gården finns 200 mjölkkor i en lösdriftsladugård och 250 ungdjur som föds upp vid Viks gård. På 600 hektar åker odlas vall och spannmål.

undefined
Så här kan ett kosläpp på Julita gård se ut.
undefined
"Det ett stort sug för att komma ut på en bondgård och se hur mjölkproduktion fungerar, livet på landet och vad vår mat kommer ifrån. Förr hade nästan alla en koppling på något sätt till en gård. Men det har man inte idag när många bor i städer. Det är en superhärlig upplevelse att komma ut på ett kosläpp", säger Fredrik Larm, sponsor och eventchef på Arla Sverige.
undefined
Kosläppet på Älvesta gård utanför Sköldinge året 2022. (Arkivbild)
undefined
Kosläppet började som ett litet test för 20 år sedan och har sedan dess ökat i popularitet, med vissa gårdar som blir fullbokade på mindre än fem minuter.
undefined
Förutom kosläpp anordnas flera andra aktiviteter på gården. Dessutom bjuds det på bullar och mjölk.
undefined
Kosläpp i Julita. (Arkiv)

– Vi har en dialog med varje gård utifrån vad gården har för förutsättningar och hur mycket folk som den kan ta emot med både flöden på gården och parkeringsplatser. På den gården har vi stängt anmälan vid 2┣000 men vi vet att det kommer dyka upp lite fler. Vi har lite marginal. Men vi vill gärna att man ska anmäla sig så att vi ska kunna göra en prognos.

Fenomenet kosläpp startade för ungefär 20 år sedan som ett litet test. Därefter har det bara smugit på och ökat år för år. I dag är det enormt tryck, berättar Fredrik Larm.

– En gård i Stockholm blev fullbokad på fyra minuter och 52 sekunder utan annonsering. Det är galet i vissa regioner. I den största gården i Partille utanför Göteborg har vi 13 000 besökare, enligt programmet. Det är som en stor rockkonsert.

Hur är det i Julita?

– Det har varit väldigt bra. Det blev snabbt fullbokat. Det är en väldigt fin gård och ligger i en väldigt fin miljö. Mats Karlsson som driver gården är en väldigt härlig bonde.

Karta: Julita Gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!