Föräldrar rasar mot sommarstängt fritids

De nya reglerna för barnomsorg under sommaren blev en succé, tycker kommunen. En katastrof, säger föräldrar i Julita.

Föräldrar i Julita är missnöjda med de nya reglerna för barnomsorg under sommaren. Camilla Bertilsson, Henrik Fitinghoff, Linda Mosesson och Anna Back Fitinghoff.

Föräldrar i Julita är missnöjda med de nya reglerna för barnomsorg under sommaren. Camilla Bertilsson, Henrik Fitinghoff, Linda Mosesson och Anna Back Fitinghoff.

Foto: Rebecka Jonsson

Julita2019-10-12 21:11

Verksamhetschefen Birgitta Dahlbeck berättade nyligen i Katrineholms-Kuriren om hur framgångsrikt det nya systemet för barnomsorg under sommaren blev. Inga vikarier, robust verksamhet, bra resultat både ekonomiskt och pedagogiskt, beskrevs det som.

Föräldrarna som samlats på Julitas skolgård en kulen oktoberdag med sommaren i backspegeln har en annan syn på saken. Tidigare har Julitas fritids stängt i två veckor under sommaren och barnen har fått gå i Bie. Det har fungerat okej, tycker föräldrarna. Men i år stängde Julitas fritids i fyra veckor och barnen skulle i stället till Katrineholm.

Under dessa veckor jobbade Henrik Fitinghoff i Almedalen på Gotland. Hans fru Anna Back Fitinghoff hade just fått nytt jobb – i Västerås.

– För oss blev det tolv mils omväg varje dag. Vi gick upp klockan fyra för att vara på fritids klockan 6, säger Anna Back Fitinghoff.

Det var en ohållbar situation, speciellt eftersom deras dotter har särskilda behov, och redan efter någon vecka gav de upp. 

– Jag fick ta med mig dottern till jobbet i flera veckor, säger Anna Back Fitinghoff.

När paret innan sommaren var i kontakt med kommunen om sin situation, fick de ingen förståelse.

– De skambelade oss och sa att "barn behöver vara lediga under sommaren", säger de.

Linda Mosesson är lantbrukare och har sin mest hektiska jobbperiod på sommaren. Även hon har ett barn med särskilda behov, som inte klarade av omställningen.

– Det var katastrof för oss. Det är direkt skadligt för honom att byta miljö på det där sättet. Vi löste det med släkt och vänner, men de orkar ju inte hur mycket som helst. När skolan började kunde vi äntligen pusta ut, säger hon.

Camilla Bertilsson har också en dotter som hon skulle ha skjutsat till Katrineholm i sommar. Det tackade hon nej till. Hon löste det med semesterpusslande – och en äldre dotter.

– 17-åringen fick vara barnvakt åt 6-åringen en vecka och kunde inte sommarjobba då.

När Julitaföräldrarna läste artikeln om hur bra sommaren varit med de nya reglerna för barnomsorg, blev de bestörta.

– Det är ju föräldrarnas förtjänst att det har funkat bra! De måste ju skilja mellan om det har gått bra, eller om de har sparat pengar, säger Henrik Fitinghoff.

Nu vill de se en nyordning till nästa sommar.

– De kan hämta upp barnen med buss, där personal från Julita följer med hela dagen. Eller så kan de köra ut barn hit från stan i stället, säger Linda Mosesson. 

Föräldrarna i Julita förväntades skjutsa sina barn till fritids inne i Katrineholm i somras.
Föräldrarna i Julita förväntades skjutsa sina barn till fritids inne i Katrineholm i somras.
Karta: Julita skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!