Som tidningen tidigare har berättat så växer den sörmländska vargstammen. I alla de tre nya revir mellan Flen och Eskilstuna som upptäcktes 2022 föddes det valpar under fjolåret.
I slutet av januari kontaktades länsstyrelsen av en privatperson, som trodde sig ha mött en varg vid Skogskyrkogården i Katrineholm.
– Vi är inne i en tid där ungvargarna börjar röra på sig, likt unga backpackers som utforskar sina omgivningar. Det i kombination med licensjakten i angränsande län kan göra stammen lite orolig, sade länsstyrelsens rovdjursinventerare Staffan Claesson i samband med det.
Nu har nya vargobservationer gjorts i en annan del av västra Sörmland.
– Inom triangeln Julita, Näshulta och Alberga har det varit aktivitet och det kom till vår kännedom i mitten av förra veckan. I fredags var vi där och gjorde en spårning på drygt fyra kilometer och hittade vargspår, urin och spillning. Vi spårade i snön och det syntes tydligt att varg hade gått där. Det har även varit väldigt mycket observationer under helgen och man behöver ju inte vara raketforskare för att konstatera att vargarna har hållit till här, säger Claesson.
Var i triangeln Julita, Näshulta och Alberga spårningen genomfördes vill inte Claesson gå in på.
– Det låter vi vara osagt av respekt för markägare som släpper in oss innanför bommar. Det är till stor hjälp för oss att ha goda relationer med dem.
Om det är kända eller nya vargar som dykt upp i området är för tidigt att säga.
– Vi har skickat prover för DNA-analys och i bästa fall får vi svar i slutet av veckan. Det kan vara kända vargar som vi vet lever i par på andra ställen eller helt nya konstellationer. Är det kända individer som egentligen hör hemma någon annanstan bör de ju gå tillbaka dit, säger Staffan Claesson.
Det krävs långt fler ledtrådar innan man kan sia om huruvida ett nytt vargrevir under uppsegling.
– Det är alldeles för tidigt att säga och det vore dumt vår sida att spekulera. Det kan hända så mycket än. Det är som de tre nya reviren vi fick förra året. Då var vi osäkra om de skulle finnas kvar till i år. Det gör de och det är ovanligt då de lever på ett ganska litet område. Här i Sörmland upplever vi att vargarna har mindre revir än vanligt och en tänkbar förklaring kan vara fodertillgången, säger Staffan Claesson.