Flera miljörisker när väg förbi Äs byggs om

Trafikverkets ombyggnad av väg 56 kommer att påverka miljön negativt vid flera vattendrag utmed sträckan Bie–Alberga. Det bedömer länsstyrelsen och kräver svar på hur miljöriskerna ska minimeras.

Sträckan Bie-Alberga är etapp två i Trafikverkets ombyggnadsplan för väg 56. Satsningen inväntar beslut av regeringen och bygget startar tidigast 2021.

Sträckan Bie-Alberga är etapp två i Trafikverkets ombyggnadsplan för väg 56. Satsningen inväntar beslut av regeringen och bygget startar tidigast 2021.

Foto: Roger Culmsee

Julita2019-11-14 11:47

Det är fyra vattenverksamheter som ingår i ett beslut som länsstyrelsen fattat enligt miljöbedömningsförordningen. De finns dels inom Katrineholms kommun, dels inom Eskilstunas. 

Ombyggnaden av väg 56 syftar till att hela sträckan mellan Bie och Alberga på sikt ska bli mötesfri 2+1-väg. Enligt förordningen ska länsstyrelsen bedöma vilken påverkan ett sådant omfattande ingrepp kan ha på naturmiljön. 

I tre av de fyra vattenverksamheterna ser länsstyrelsen att vägbygget kan få betydande effekter. Farhågorna avser framför allt påverkan på dricks- och grundvatten. Men även riskerna för djurliv och skyddade, rödlistade, arter lyfts fram i beslutet. 

Det är vid tre av de fyra lokalerna för vattenverksamhet som vägprojektet bedöms ha en särskilt omfattande miljöpåverkan. Dessa finns samtliga i eller i närheten av Äs, Julita. 

Vid Aspån ska en ny bro byggas, med bankfyllning och omgrävning av befintligt vattendrag. Arbetena och hanteringen av schaktmassor planeras i direkt anslutning till dricksvattentäkten Mo och Köpingsåsen, som klassas som en nationellt värdefull grundvattenförekomst.

Brobygget kommer också att påverka Aspåns nedströms nyckelbiotoper, dess rödlistade arter samt sjön Aspen.

När 56:an leds om förbi Äs samhälle måste Vikberget intill väg 214 beskäras. För länsstyrelsen väcker det frågor, bland annat om hur åtgärden på både kort och lång sikt ska påverka grund- och dagvatten. Som ett led i omdragningen, ska bron över Getebodabäcken nära Vikberget ersättas med trumma och vägbank. Rivningsarbetet ökar enligt länsstyrelsen risken för föroreningar. 

Inom området för vägsträckningen i Äs finns dessutom en sannolik förekomst av uttrar. Trumman behöver utformas så att djuren kan passera, understryker länsstyrelsen.

Beslutet är ställt till Sweco, konsultföretaget bakom väg- och anläggningskonstruktionerna i mångmiljonprojektet. För att minimera de risker som påtalas, kräver länsstyrelsen att entreprenören återkommer med klargöranden, tydliga beskrivningar och vidare utredningar där så behövs.

Den fjärde vattenverksamheten som berörs av 56:an är lokalen Dragsjön/Albergabäcken, där ny bro ska byggas och befintligt vattendrag grävs om. Där bedöms miljöeffekterna bli mindre. Länsstyrelsen noterar dock vikten av att Köpingsåsen och Hyndevads vattenskyddsområde i Hjälmaren skyddas i samband med arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!