Fem ungdomar fick covid-19 på kollo i Julita

Flera deltagare insjuknade i covid-19 under och efter ett LSS-kollo i Fiskeboda. "Insatserna för att minska smittspridningen är inte hundraprocentiga".

Två ungdomar blev sjuka under kolloveckan. Tre blev sjuka efter att de kommit hem. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Två ungdomar blev sjuka under kolloveckan. Tre blev sjuka efter att de kommit hem. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Helena Landstedt/TT

Julita2021-03-18 20:55

Under vecka nio, det vill säga under Stockholms sportlovsvecka, arrangerades LSS-kollo på Fiskeboda i Julita.

– Det här är en social stödinsats för barn och unga som till exempel har asperger, austism eller liknande syndrom, eller utvecklingsstörning, berättar Niklas Rubin, verksamhetschef på stiftelsen Barnens dag, som arrangerar LSS-kollo på uppdrag av Stockholms stad.

– Ibland åker man på kortis för att familjen behöver avlastning och när det är längre lov kan ungdomar åka på LSS-kollo, fortsätter han.

Under vecka nio samlades deltagare i fyra olika grupper i Fiskeboda. I en av grupperna förekom smittspridning.

– Det gänget bestod av tolv deltagare. Det var ett tonårsgäng från 16 år och uppåt, berättar Niklas Rubin.

Av tolv deltagare blev fem sjuka, under och strax efter kolloveckan.

– Två blev sjuka på kollot och fick åka hem. Resten blev sjuka när de kommit hem. 

Stiftelsen Barnen dag har anmält tillbudet till Arbetsmiljöverket.

Enligt Niklas Rubin gjorde stiftelsen Barnens dag en rad riskbedömningar och handlingsplaner redan förra våren, när pandemin var ett faktum.

– Vi hade ganska gott självförtroende och kände att alla våra rutiner fungerade bra efter förra sommaren. Vi har jobbat med stor medvetenhet kring smittspridning och pandemin och har infört nya rutiner. 

Bland annat är deltagarna ute så mycket som möjligt i små grupper. De rör sig heller inte utanför Fiskebodaområdet.

– Om någon blir sjuk isoleras han eller hon från gruppen. Då har vi ett särskilt hus som tillfälligt isoleringsboende. Där får man bo för att sedan åka hem samma dag eller dagen därpå, förklarar Niklas Rubin.

De deltagare som fick symtom under lovet flyttades till boendet, tillsammans med ledare. Föräldrarna kom sedan och hämtade dem.

Övervägde ni att ställa in kollot?

– Stockholms stad har gjort bedömningen att det kunde utföras och som utförare delar vi den bedömningen. Fritids och kulturevenemang för barn och unga kan ju fortsätta så länge man följer rekommendationerna. Vi tänkte att vi följer rekommendationerna och att det gick bra i somras. Då kan vi köra även sportlovet. 

Med facit i hand tycker Niklas Rubin att man gjorde så gott man kunde under rådande pandemi och en tredje smittvåg.

– Insatserna för att minska smittspridningen är inte hundraprocentiga, men de är tillräckligt effektiva för att vi ska känna oss trygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!