En lysande idé gav ny karriär mitt i livet

Hobbysatsen från Panduro blev starten på en ny karriär. Nu satsar hantverkaren Pernilla Eriksson allt med ljusbutik i Julita.

I butiken mitt i Äsköping vill Pernilla Eriksson skapa en ombonad och varm känsla. "Det ska vara en upplevelse att gå in här".

I butiken mitt i Äsköping vill Pernilla Eriksson skapa en ombonad och varm känsla. "Det ska vara en upplevelse att gå in här".

Foto: Emma Eriksson

Julita2020-05-15 17:46

Den 7 mars var det premiär för butiken "Ljustorpet i Näshulta" i Äsköping, men rivstarten blev raskt en tvärnit för företagaren Pernilla Eriksson när coronapandemin tog fart.

– Hade man vetat i förväg kanske man inte skulle ha vågat satsa. Allt stannade av i och med corona, man får ta dag för dag. 

Att hon ändå tordes tackar hon sin "inre tax" för.

– Jag har haft tax sedan jag var 7 år, så jag är envis och triggas av motgångar. Nu har vi fem hundar hemma, taxar och kleiner münsterländer och det är min passion i livet, säger hon.

Efter att ha hållit butiken tillfälligt stängd har Pernilla Eriksson smugit igång med lördagsöppet i maj. I den stora lokalen där tidigare butiken "Vackert med vitt" låg, har hon skapat en ombonad atmosfär. På hyllorna hittar man allt från valborgsljus, som ser ut som flammande brasor, till kristallljus.

– Många ger bort ljus i present och de är perfekta till den som redan har allt. De håller längre än en blombukett och tar ingen plats. 

2011 flyttade Pernilla Eriksson hem till Näshulta med maken Roger och ljusintresset tog fart med en hobbysats från Panduro.

– Det var kul, men ljusen sotade så mycket när jag tände dem att jag började läsa på. Jag förstod snabbt att ska man göra ljus ska de vara i 100 procent stearin. Jag beställde en 25-kilossäck stearin och satte igång. Första omgången gjöt jag i tomma mjölkartonger och när de stelnade satt allt fast, berättar Pernilla Eriksson och skrattar gott åt minnet.

2015 startade hon enskild firma och snart nog blev ljustillverkning huvudnäringen.

– Jag är helt självlärd och har experimenterat mig fram. Nytt nu är kristalljusen som har ett skal av färgat stearin. Varje ljus blir unikt då jag handgjuter i egna formar.

Den första verkstaden, i en oisolerad byggbarack på gården, flyttades snart nog in i en stor klädkammare i huset. 

– Temperatur är väldigt viktig när man tillverkar ljus och de spricker om de stelnar för snabbt. 

Under de senaste åren har Pernilla Eriksson framför allt sålt sina ljus på marknader. Från att ha haft liten butik på hemmaplan öppnade hon i fjol "Ljustorpet i Näshulta" i en liten stuga utmed väg 214.

Nu tar hon ett sjumilakliv med nya lokalen i Äsköping och på sikt ska även ljusverkstaden flytta in.

– Jag tänkte att va sjutton, jag kommer att ångra mig om jag inte slår till.

Kloka råd för tända ljus

Ljus av 100 procent stearin brinner med stor klar låga och sotar mindre än stearinljus. Veken ska inte vara längre än 5 millimeter. Bildas en sotmussla, som ser ut som en liten boll, längst ut på veken så blås ut ljuset och klipp bort den.

Se till att hålla stearinskålen, som bildas när ljuset brinner, fri från vekdelar då det kan försämra brinnegenskaperna.

Börjar lågan fladdra eller blir för stor, så kapa veken lite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!