– Nu vill vi ha en helhetsbild. Nu vill vi ha hela klosterfyrkanten och även omgivande byggnader kartlagda. Vi är jättespända på detta, säger Maria Ingras, guide och programansvarig på Julita gård.
Hon är även arkeolog. Hennes intresse för arkeologi väcktes när det på 70-talet gjordes utgrävningar av klosterområdet på Julita gård. Då kunde hon med egna ögon se vad som dolde sig i marken.
Den här gången är tekniken en annan. Ingen spade är i användning och ingen jord vänds upp. I stället går en arkeolog fram och tillbaka med en liten vagn som närmast liknar en gräsklippare. På den finns teknik som hämtar data 3,5 meter ner i marken. Med hjälp av georadar får arkeologerna fram data som sedan processas för att så småningom ge en tolkningsbar bild av det undersökta området.
Pär Karlsson och hans kollega från Statens historiska museers uppdragsverksamhet är på plats och gör under den här veckan undersökningen. På eftermiddagarna berättar en arkeolog för intresserade besökare, som även kan få en klostervisning.
– Man få gå in i de två klosterbyggnader som finns kvar, och får en inblick i 350 år av klosterliv. Det är väldigt ovanligt att det finns klosterbyggnader som fortfarande är i bruk, förklarar Maria Ingras.
Södra flygeln och Abbotshuset, som fortfarande är kvar, hyste klosterverksamhet.
Klosterbyggnaderna ligger annars till stora delar under nuvarande herrgårdsbyggnader. Bakom stora huset finns en sten i gräsmattan. Den markerar platsen för högaltaret i klosterkyrkan.
Cistercienserklostret i Julita grundades omkring 1180. Dess historia är 350 år, fram till reformationen på 1500-talet. Från bland annat Alvastra vet man hur ett sådant kloster var uppbyggt, och det man vill hitta nu är konturerna av det som fanns i Julita. Att till exempel kunna fastställa var det finns murar i marken hjälper till att forma bilden av den dåtida bebyggelsen på platsen.
– Det är först när vi ser en bild i fågelperspektiv som vi kan tolka den, säger Pär Karlsson.
På den lilla skärm han har framför sig syns ett fält med olika grå skikt.
– Hittar ni nånting? undrar en nýfiken besökare.
Men det kan Pär Karlsson inte svara på än. De data som georadarn ger samlas på ett minneskort och mejlas i väg för sammanställning. I Julita får man invänta rapport så småningom.