– Vi har tagit 3,7 hektar produktionsskog ur produktion. En skog som annars skulle vara avverkningsklar om cirka tio till femton år, säger Åsa Elzén.
Med stöd från Statens konstråd har konstnärsduon ingått ett arrendeavtal på femtio år med ättlingar till den historiska Fogelstadsgruppen, och i stället har de skapat ett stort offentligt konstverk mitt i de sörmländska skogarna.
– Den här skogen har en hög biologisk mångfald som består av både gran, tall och lövskog i alla åldrar och storlekar, och vårt mål är att den ska få leva sitt eget liv genom en konstnärlig-juridisk intervention, säger Malin Arnell.
Projektet startades 2018 och tanken har varit att konsten ska vara en del i en sorts triangulering, ett konstverk som kan öppna upp för ett annat typ av samtal.
– Vi hoppas kunna lösa upp polariseringen om skogen. Hittills har vi träffat två grupper och rört oss kring gränsen för det offentliga konstverket – tillsammans har vi gjort en koreografi där vi lyssnar in skogen och ställer frågan "vad vill skogen ha av mig" i stället för "vad vill jag ha av skogen", säger Åsa Elzén.
Med anledning av pandemin har det ännu inte blivit så många tillfällen som konstnärsduon hade planerat för, men nu hoppas man på att fler ska höra av sig och vilja veta mer om projektet.
– Förhoppningsvis får vi ett slut på pandemin så vi kan bjuda in till fler möten, säger Malin Arnell.