Den 21 september gjorde samhällsbyggnadsförvaltningen en kontroll av livsmedelsverksamheten på förskolan i Julita och upptäckte brister. Båda avdelningarna saknade rutiner för att kontrollmäta temperaturen i kylar och frysar. På en av avdelningarna höll inte kylen tillräckligt kall kylförvaring. Produkternas yttertemperatur höll mellan 10,8 och 14,8 plusgrader och filmjölken i ett paket höll 12,8 plusgrader.
Enligt beslutet om föreläggande finns det risker med att inte kontrollmäta den verkliga temperaturen. Då riskerar livsmedlens kvalitet att försämras genom tillväxt av mikroorganismer, frysbränna, härskning eller isbildning. I en kommentar skriver inspektören att "det är mycket allvarligt att förskolepersonalen inte kan kontrollera livsmedlens förvaringstemperatur" och noterar även att personalen inte visste att om den höga förvaringstemperaturen berodde på fel i kylskåpet eller hade andra orsaker.
Vid den uppföljande kontrollen den 18 oktober hade termometrar köpts in och temperaturen kontrolleras.