"Jag har nog aldrig varit så här lycklig"

Med sin blandning av trolleri och komik har John Houdi skapat sig en speciell plats inom svensk underhållning. När barnen växt upp såg han en ny fas framför sig. Men då tog livet en annan vändning.

1 november 2019 08:30

Det är en nyförlovad John Houdi som möter upp i lobbyn på hotellet där vi stämt träff.

Det var Jennie som friade. Och det var ju bara att från hjärtat säga ja direkt!

Särbon Jennie Pihl är upptagen med att öppna en restaurang så den här dagen har John hand om hennes två små flickor Meja och Tuva. Underhållaren och magikern John Houdi är både förbluffad och glad – att få vara med om detta igen, det hade han inte trott.

Efter ett långt äktenskap gick han och dåvarande hustrun skilda vägar för två år sedan. Han tänkte ett tag att han skulle förverkliga drömmen att underhålla på ett kryssningsfartyg i Karibien. Barnen var ju vuxna, han kunde göra vad han ville.

Sedan träffade jag Jennie. Och nu vill jag ju inte ut och resa. Plötsligt har jag ett nytt liv som jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Jag har nog aldrig varit så här lycklig. Drömmen nu är att hitta en gemensam lägenhet.

Mamman avrådde

John Houdi har blivit känd för sin mix av magi, humor och buktaleri. Han har gjort standup, krogshower, företagsgig, skådespelat i ”Solsidan”, gästat ”Allsång på Skansen” med mera. Snart är det dags för julshowen ”Fjällrock” på Trädgår’n i Göteborg med bland andra Roger Pontare, Lisa Miskovsky och andra norrlänningar.

Det var i barndomens Skellefteå artistlivet började för John Houdi. Mamman avrådde honom från showbiz, hon hade egna erfarenheter av branschen efter att tidigare ha varit trapetskonstnär. Men John tittade ofta i klippboken med gamla tidningsartiklar och läste om hennes förflutna.

Sedan fick jag en trollerilåda av pappa, han var intresserad av sådant. Jag började uppträda på roliga timmen. Avgörandet kom när vi var på Gran Canaria och såg illusionisten John Calvert. Han kom in superelegant och trollade fram glödande cigarretter och fick en näsduk att bli levande. Då bestämde jag mig, jag skulle bli trollkarl.

Nya vägar

Han lärde sig trick efter trick, började uppträda och vinna tävlingar. I skolan blev han mobbad på grund av sitt intresse och då tydde han sig till det ännu mera. När han var 13 år köpte han vita duvor och med sin föreställning blev han snart både svensk och nordisk juniormästare i scenmagi.

Drömmen var att turnera med duvorna på varietéer runt om i Europa.

Men Johns dröm fick sig en törn. När han närmade sig tjugoårsåldern utvecklade han allergi mot burfåglar. Han hade inget annat val än att ge bort sina duvor som hade utgjort stommen i hans show.

När han sökte sig nya vägar inom trolleriet började han prata mera på scenen.

Då upptäckte jag min humor. Jag fick folk att skratta och tänkte att det kanske var min grej.

Magiskt namn

Eldprovet kom en kväll 1991 på standup-krogen Norra Brunn i Stockholm. John Houdi skulle få chansen att visa vad han gick för inför en kräsen publik. Då hade han börjat med buktaleri och hans paradnummer var att ta upp två personer ur publiken och låta dem agera buktalardockor.

Det blev succé och han gästade sedan tv-programmet ”Släng dig i brunnen” varje säsong under resten av 1990-talet. Och så småningom hittade han sin speciella nisch som komiker, trollkarl och buktalare.

Namnet John Houdi hade han tagit tidigare.

Det lät lite mera magi än mitt födelsenamn Johnny Lindholm och ledde tankarna till Harry Houdini.

Och precis som den legendariske illusionisten Houdini har John Houdi tagit strid mot dem som menar sig ha övernaturliga gåvor.

Jag har aldrig utgett mig för att ha ett sjätte sinne. Det jag gör är bluff och båg och det är jag ärlig med. Det är underhållning. Då är det värre att lura en änka att du kan prata med hennes döde man och sedan ta betalt för det.

Genomskådad

Som trollkarl har man lättare att genomskåda om någon bluffar, menar han. Faktum är att det finns de som menar sig kunna genomskåda John Houdi också. I alla fall i hans närmaste krets. Bonusbarnen Meja och Tuva får frågan om John brukar trolla hemma.

Meja:

Äh, vi går inte på hans tricks.

Tuva:

En gång försökte han trolla bort en banan, men jag tror att han bara la den någon annanstans.

John skrattar till.

Trolla för barn är det svåraste man kan göra. Jag gjorde det i början av min karriär men gav upp. Det går inte. De är för smarta.
Fakta

Namn: John Houdi.

Fyller: 55 år den 1 november 2019.

Familj: Vuxna barnen Michelle och Denise, särbon Jennie och hennes tre barn Jack, Meja och Tuva.

Bor: Sundbyberg.

Gör: Underhållare.

Aktuell: Medverkar i kommande julshowen ”Fjällrock" på Trädgår’n i Göteborg.

Så firar han födelsedagen: På Mallorca.

Om att fylla 55: ”Jag har aldrig mått så bra som nu, mycket på grund av Jennie men också för att jag tränat en hel del de senaste åren.”

Önskar att han kunde trolla fram: ”En lägenhet till min nya familj.”

Önskar att han kunde trolla bort: ”Alla elaka människor. Eller åtminstone deras ilska.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Ekfeldt/TT