"Jag har alltid haft många intressen"

Jazztrumpetaren Jan Allan har många strängar på sin lyra. Vid sidan av musicerandet har han doktorerat i partikelfysik och byggt ett eget sjöflygplan. I grunden handlar det dock om samma sak menar 85-åringen. Problemlösning.

7 november 2019 08:30

Jan Allan är sedan 1950-talet en av landets mest namnkunniga jazzmusiker. Han har samverkat med storheter som Lars Gullin, Arne Domnérus, Jan Johansson, Bengt Hallberg och inte minst Georg Riedel, vilken han fortfarande spelar med. Bland flera utmärkelser förärades han 2018 med Kungliga Musikaliska Akademiens jazzpris.

Det har varit en fantastisk tid, jag ångrar ingenting! Allt under min karriär föll sig naturligt, säger han i vardagsrummet hemma på Lidingö utanför Stockholm.

För Jan Allan är trumpeten betydligt mer än bara ett musikinstrument.

Trumpeten har varit min närmaste koppling till omgivningen. En del människor uttrycker sig i skrift eller tal, jag uttrycker mig i musik.

Öppnade dörrar

Och ändå var hans första instrument piano. Det började han med som sexåring under uppväxten som ensambarn i Flen. Tio år senare, när familjen hade flyttat till Stockholm, inträffade “olyckan”, som han skämtsamt kallar händelsen som vände upp och ned på hans musikaliska bana. Trumpetaren i skolans orkester slutade, 17-årige Jan hoppade in. Och blev fast.

Jag tyckte att det var en rolig kombination med piano och trumpet.

Mest spelade han dock piano – bara enstaka låtar på trumpet. Helg efter helg vikarierade han i någon av Stockholms alla dansorkestrar. En kväll kom Carl-Henrik Norin, en av danspalatset Nalens kapellmästare, speciellt för att lyssna på honom. Orkestern behövde en ny trumpetare. Efter en låt fick 20-åringen anställningen.

Efter Nalens glansår på 1950-talet var dörrarna vidöppna för trumpetaren som hade spelat med alla stora namn. Men Jan Allan har fler strängar än så på sin lyra. Under många år upptogs hans tillvaro dagtid av studier i matematik, astronomi och fysik.

När jag blev intresserad av den nya fysiken fanns ingen återvändo.

Valde musiken

Han gick hela vägen på Stockholms universitet och doktorerade i partikelfysik och arbetade därefter heltid på universitet under 19 år. Efter jobbet spelade han in på småtimmarna.

Jag var rätt aktiv, speciellt säsongen 1975–1976. Då var jag med i 200 föreställningar av "Svea Hund" med Hasse och Tage på Göta Lejon och dessutom spelade jag under våren med Alice Babs på Berns. Min doktorsavhandling i partikelfysik korrekturläste jag under pauserna i orkesterdiket.

Så fortsatte dubbelarbetandet i 19 år, ända tills han fyllde 45.

Då “hotade” universitetet med livstid – en fast välbetald tjänst. Jag förstod vad detta skulle innebära för mig. Bortskämd med hög lön och förmåner skulle jag antagligen inte våga lämna denna trygghet bakom mig. Jag behövde min frihet för att kunna fortsätta experimentera med musiken.

Så han slutade på Fysikum – men behöll samtidigt kontakten med Stockholms universitet genom egna initiativ inom området Sinnenas fysik.

Problemlösning

Förutom musiken och fysiken har Jan Allan närt en livslång fascination för motorer. Bilar, motorcyklar och framför allt flygplan.

Som tioåring ritade jag ett bombflygplan och gav till mamma på morsdag. Det fick man tolka som man ville…

Senare i livet tog han flygcertifikat och byggde ett eget sjöflygplan.

Musik, partikelfysik och flygplansbygge kan tyckas vara vitt skilda intresseområden. Men det finns en röd tråd, försäkrar Jan Allan.

Allt är problemlösning, men på olika sätt – även inom musiken.

Många intressen

För att göra honom rättvisa bör även passionen för fotografering nämnas.

Det är helt fantastiskt att fotografera, något jag intresserade mig för redan i 15-årsåldern! Jag har alltid haft många intressen och när man är road är det ingen belastning att göra saker.

Döden känner han till och han gör sitt bästa för att hålla sig i form.

I min ungdom höll jag på mycket med tyngdlyftning och kulstötning. Det hjälpte mig de första 50 åren. Nu försöker jag att hålla konditionen genom promenader, Friskis & Svettis och musik. Jag ska spela så länge det fungerar, säger Jan Allan.
Fakta

Namn: Jan Allan.

Fyller: 85 år den 7 november 2019.

Gör: "Musicerar."

Aktuell med: E-boken “Jan Allan minns sitt femtiotal” och ett gemensamt framträdande med Georg Riedel i Berwaldhallen den 16 november.

Familj: Gift med Ann. Fyra barn, två bonusbarn och åtta barnbarn.

Bor: Lidingö.

Så firar han födelsedagen: “Det blir en familjehögtid.”

Om att fylla 85: “Det är fantastiskt att vara med om och att följa mina barns utveckling.”

Älskar publiken: “En fascinerad publik är bland det bästa man kan uppleva.”

Mest framträdande egenskap: “Envis. Jag vet att jag har fel, men jag ger mig inte.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eyal Sharon Krafft/TT