"Jag är född nyfiken"

Hyperkreativa Anna Charlotta Gunnarson har svårt att sitta still och älskar att folkbilda, inte minst om pop och samhälle. Även om jobbidéer snurrar runt i huvudet mest hela tiden så finns det tillfällen då hon kan koppla bort arbetet helt.

4 februari 2019 11:05

Anna Charlotta Gunnarson, 50 år den 4 februari, är författare, dramatiker, låtskrivare och journalist i både radio och tv. Förkärlek till popmusik tycks gå som en röd tråd genom mycket som hon har ägnat sig åt: hennes UR-serie "Pop och politik" tilldelades Stora Radiopriset i kategorin Årets Musikprogram 2011 och hennes faktabok “Popmusik rimmar på politik” nominerades till Augustpriset 2014.

Vad är det som gör dig så bra?

– Jag är noggrann, allmänbildad och bryr mig inte om vad andra tycker är snyggt eller fult – jag är öppen för många genrer och är intresserad av mycket. Jag snappar upp saker och är väldigt intresserad av människor och historier. Och jag ger mig inte! Jag kollar upp saker tills jag vet om jag har rätt eller fel. Ofta har jag rätt!

Hennes skratt är rungande.

– Jo, en sak till. Jag har en humoristisk inställning till det jag gör och har roligt. Först drömmer jag och skruttar runt, men sedan jobbar jag jättekoncentrerat. Jag varken vill eller kan sitta och jobba fokuserat åtta timmar i sträck, säger hon i sin skrivarlya i centrala Stockholm.

Lokalen är belamrad med sparade vecko- och poptidningar från uppväxten och inte minst popaffischer från 1970 och 80-talen.

– Prylarna speglar att det händer mycket därinne i huvudet hos mig.

Intresset för pop inleddes tidigt. Vid fyllda fyra önskade hon sig skivor till jul och födelsedag. Hon har en tydlig minnesbild av hur hon, två år senare, satt på golvet på lekis och berättade att hon skulle köpa ABBA:s nya LP.

– Jag vet inte varifrån detta intresse kom. Mina föräldrar hade inga popskivor hemma, de lyssnade på visor.

Att jobba på radio fanns inte på kartan så här tidigt. Däremot kommenterade folk att hon “var en teaterapa” så hon närde en dröm om att bli skådespelare.

Samtidigt spirade hennes nyfikenhet: tioåriga Anna Charlotta skrev till Sveriges Television med ett programförslag om en frågesport ledd av barn – och fick ett tackbrev. Tre år senare fick hon göra 30 minuter i P3 om böcker och musik.

– Det kom en producent till Lysekil och vi spelade in hemma i vardagsrummet. Den här halvtimmen betydde hur mycket som helst för mig. Jag ville jobba med det här, jag visste bara inte hur det skulle gå till.

Törsten efter kultur fick henne att flytta från hemstaden och börja plugga på kulturvetarlinjen i Göteborg. Så småningom öppnade sig ett fönster och hon började som praktikant på Radio Göteborg. Hon var 21 år gammal och i sjunde himlen.

– Det var med ens självklart att det var det här som jag skulle hålla på med. Det kändes så rätt.

Från programassistent och musikläggare avancerade hon till reporter.

– Det var många vänliga själar som såg mig där, helt sjukt hur bra det gick för mig! Folk tröttnar och byter bransch, men jag tröttnar aldrig. Att folkbilda är det roligaste som finns. Det finns tusen sätt att berätta en historia, det är roligt att berätta så att de som inte kan den känner sig inkluderande och även de som kan den känner att de får höra något nytt.

Förutom att ha skrivit ett hundratal texter till barnlåtar i tv- och radioserier är hon också musiker. Hon var med i tjejbandet Kitty och nu har hon popbandet 500 mil ihop med gitarristen och producenten Christel Valsinger.

– Det är helt fantastiskt! Det är framförallt killar som fortsätter att musicera medan tjejer slutar. Många gånger efter våra spelningar kommer tjejer fram och säger att vi har inspirerat dem att starta band. Jäkligt kul att vi kan ge folk någonting.

Drivkraften är inte bekräftelse, för det har hon fått så det räcker. Anna Charlotta går i gång på att berätta.

– Jag älskar att dra i gång saker och dela med mig av idéer. Jag brukar säga till folk: ta mina idéer från mig om du kan ge världen någonting. Jag vill bidra till att folk ska må bättre. Visst låter det storslaget?

I varje fall låter det som att Anna Charlotta Gunnarson har fullt upp.

– Ja, jag är född nyfiken och har svårt för att sitta upprätt och koppla av med en god bok framför brasan. För då sätter jag i gång med att skriva en egen bok och börjar googla.

Ändå består livet även av annat än jobb.

– Jag är mycket med min familj. När jag är med mina barn kopplar jag bort jobbet helt. Det är det roligaste som finns.

Hon kan också känna lycka när hon dansar med sina vänner.

– Jag tror att de uppfattar mig som en ganska rolig och snäll person. Jag säger vad jag tycker om saker och ting och gillar att diskutera. Jag pratar mycket.

Givetvis saknar hon inte idéer om vad hon skulle vilja ägna sig åt framöver. Förutom att fortsätta skriva låtar vill hon gärna göra en smal och nördig podd om populärkultur.

– Det ska vara en podd med mycket snack och lite research. Jag ska inte behöva vara så noga som jag brukar.

Anna Charlotta Gunnarson

Fyller: 50 år den 4 februari 2019.

Gör: Kulturjournalist med mera.

Aktuell: Med boken “Kvinnorna som formade pophistorien” som utkommer i maj. Skriver om Melodifestivalen i SvD.

Familj: Sambo med Andreas, barnen Sonny, 15, och Sylvia, 12 år.

Bor: Stockholm.

Så firar hon födelsedagen: “Ingen aning. Men vi får se om det inte händer något kul…”

Om att fylla 50: “Man blir så himla mer trygg och bryr sig inte lika mycket om vad folk tycker om en.”

Favoriträtt: "Fishtaco."

Så börjar en bra dag: “Med en lång frukost tillsammans med familjen, snacka och hänga länge.”

Behövs för bättre jämlikhet: “Det behövs att vuxna tidigt lär pojkar att bli bra på dialog med andra, att ge och ta.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!