Dubbelt så stor risk att bli påkörd av elbil

Många har nog hajat till när en elbil plötsligt dykt upp utan förvarning. Att elbilar är tysta kan vara behagligt – men en ny studie avslöjar illavarslande olycksstatistik. Högst risk löper fotgängare i stadsmiljö.

Elbilar kan vara större hot än bensinbilar om du är ute och traskar i trafiken. Arkivbild.

Elbilar kan vara större hot än bensinbilar om du är ute och traskar i trafiken. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Trafik2024-06-04 05:57

Fotgängare löper dubbelt så stor risk att bli påkörda i olyckor med en el- eller hybridbil jämfört med en bensin- eller dieselbil, enligt en brittisk studie.

Högst är risken i stadsmiljö, där det enligt studien är tre gånger högre risk att fotgängare blir påkörda av en elbil än av en bil med fossila bränslen.

– En förklaring skulle kunna vara att elbilar är tystare och att de accelererar snabbare, säger Anna Vadeby, seniorforskare på statens väg- och transportforskningsinstitut, (VTI).

I EU finns ett krav på att alla elbilar, hybrider och laddhybrider tillverkade från och med den 1 juli 2019 måste låta med en viss ljudstyrka när de kör under 20 kilometer i timmen, just för att komma runt problemet. Men bilar tillverkade innan det datumet har inte samma krav.

Högre risk

I studien har forskarna tittat på statistik för omkring 96 000 olyckor i Storbritannien mellan 2013 och 2017, där fotgängare skadats efter att ha blivit påkörda av en personbil.

Totalt sett var det bara 2 procent av fallen där en el- eller hybridbil var inblandad. Men när forskarna tog hänsyn till hur stor del av bilflottan som dessa stod för, så var det 5 dödsfall per 16 miljoner mils körande med elbilar, jämfört med knappt 2,5 dödsfall med bensin- och dieselbilar inblandade.

Anna Vadeby är förvånad över att det var så pass mycket högre risk att fotgängare förolyckades med el- och hybridbil.

– Kanske var man fortfarande ovan med elbilar i trafiken när studien gjordes?

Ändrat körbeteende

Enligt Anna Vadeby finns det olika åsikter om de som kör elbil kör mer eller mindre försiktigt än de med bensinbil.

– Men i en enkätundersökning från 2022 svarade 32 procent av de som bytt till elbil att de kör långsammare eller mer försiktigt än tidigare. Ingen svarade att de kör fortare eller mindre försiktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!