Den som kom på tusenfoting som ett annat namn för mångfoting tog i från tårna och fram tills nu har det handlat om falsk marknadsföring. Det har nämligen inre funnits någon känd art av mångfoting med mer än 750 ben.
Men nu kliver en äkta tusenfoting fram i rampljuset sedan forskare gjort en upptäckt 60 meter ner i marken, i ett borrhål vid ett gruvprojekt i västra Australien. Där gömde sig en mångfoting med 1 306 ben – fler än något annat känt djur – som tillhör den nya arten eumillipes persephone, enligt studien som har publicerats i tidskriften Scientific Reports.
Trådliknande varelser
Forskarna har undersökt och mätt fyra trådliknande medlemmar av den nya arten. Efter mödosam räkning med mikroskop konstaterades att en vuxen hona hade 1 306 ben och en annan 998. De två vuxna hanar som ingick i studien hade 818 respektive 778 ben.
Djuren är mindre än en millimeter breda men nästan tio centimeter långa, färglösa, saknar ögon och har konformade huvuden med antenner och näbb.
– Det var överväldigande eftersom det nästan är dubbelt så många ben som har upptäckts hos tidigare tusenfotingar, säger Paul Marek, entomolog vid Virginia Tech i USA som har lett studien, till The New York Times.
– 750 kan tyckas många ben för ett djur. Men 1 306 är ganska häpnadsväckande.
Det är inte helt ovanligt att forskare hittar nya arter när de undersöker habitat som vanligtvis är otillgängliga för människor. Det kan med andra ord finnas mycket kvar att upptäcka där ute.
Kräver uppdatering
Marek hoppas att det nya fyndet ska rikta mer uppmärksamhet mot den viktiga biologiska mångfald som gömmer sig djupt under marken. Och så är han nöjd över att ha fått vara med och reda ut hur många ben en tusenfoting faktiskt kan ha.
– Alla läroböcker kommer att behöva skrivas om. Åtminstone stycket om tusenfotingar, säger han.