SÄ slipper du bakteriefest i vÀrmen

RötmĂ„naden infaller i slutet av juli. Men bakterier bryr sig inte om kalendern. Är det varmt sĂ„ Ă€r det. Nu Ă€r det dags att vara vaksam pĂ„ maten sĂ„ att varken den eller du blir dĂ„lig.

Det Àr viktigt att picknickmaten inte blir för varm. Arkivbild.

Det Àr viktigt att picknickmaten inte blir för varm. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson/TT

HĂ€lsa2022-07-03 11:06

RötmÄnaden kÀnnetecknas av att det Àr varmt och lite fuktigt. Det brukar vara Ärets varmaste mÄnad, men en vÀrmebölja som den vi haft den senaste veckan har samma effekt pÄ bakterier och andra mikroorganismer som kan föröka sig i vÀrmen.

– Det Ă€r temperaturen som Ă€r viktigast för bakterierna, sĂ€ger Åsa Rosengren, rĂ„dgivare pĂ„ Livsmedelsverket.

Fyra grader

DÀrför Àr det viktigt att hÄlla maten kall. Livsmedelsverket rekommenderar att kylskÄpet hÄller fyra plusgrader. Tiden nÀr maten befinner sig utanför kylskÄpet bör man begrÀnsa sÄ mycket det gÄr.

– Ta bara ut det du ska ha och lĂ„t inte maten stĂ„ framme, sĂ€ger Åsa Rosengren.

– Åk hem direkt nĂ€r du har handlat och stĂ€ll maten i kylskĂ„pet. Har du lĂ„ngt till affĂ€ren kan det vara bra att ha med en kylvĂ€ska.

PÄ sommaren lever vi ofta lite enklare Àn annars. I sommarstugor, pÄ campingplatser och strÀnder kan det vara svÄrare att hÄlla maten kall. Rena hÀnder och redskap hjÀlper till att stoppa bakterierna.

– Det Ă€r inte nytt och det Ă€r inte rocket science. Men marginalerna Ă€r mindre pĂ„ sommaren.

VÀxer lÄngsammare

Nu verkar den vÀrsta vÀrmeböljan ha lagt sig. Men Àven om bakterier trivs bÀttre i 32 grader tycker de att det fortfarande Àr helt okej vid 22.

– Det Ă€r först nĂ€r temperaturen kommer ned mot 10–15 grader som det börjar vĂ€xa lĂ„ngsammare. Och ju kallare det Ă€r, desto lĂ„ngsammare gĂ„r det.

Åsa Rosengren vill ocksĂ„ lyfta fram en annan viktig aspekt.

– Matsvinnet, som har aktualiserats av att det Ă€r sĂ„ vansinnigt höga priser. Man brukar sĂ€ga att man ska planera och tĂ€nka lĂ„ngsiktigt, men nu Ă€r det bĂ€ttre att tĂ€nka kortsiktigt och inte köpa mer Ă€n vad man behöver.

Fakta: Att tÀnka pÄ nÀr det Àr varmt

Planera dina matinköp sÄ slipper du matsvinn. Frukt och bröd möglar snabbt, köp inte mer frukt Àn du kan Àta upp och sÀtt in brödet i frysen.

HÄll maten kall nÀr du fraktar den frÄn affÀren och hem.

Se till att ha rÀtt temperatur i kylskÄpet, + 4 rekommenderas.

StÀll in mat som behöver kylas direkt i kylskÄpet nÀr du kommer hem.

TvÀtta hÀnderna innan du lagar eller Àter mat och efter att du hanterat rÄtt kött eller kyckling.

AnvÀnd rena redskap i köket och diska knivar och skÀrbrÀdor noga nÀr du skurit rÄtt kött och kyckling.

Om du har matsÀck med dig pÄ utflykt Àr det bra att ha med kylklampar eller kylvÀska för att hÄlla maten kall.

KĂ€lla: Livsmedelsverket.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!