RötmÄnaden kÀnnetecknas av att det Àr varmt och lite fuktigt. Det brukar vara Ärets varmaste mÄnad, men en vÀrmebölja som den vi haft den senaste veckan har samma effekt pÄ bakterier och andra mikroorganismer som kan föröka sig i vÀrmen.
ââDet Ă€r temperaturen som Ă€r viktigast för bakterierna, sĂ€ger Ă sa Rosengren, rĂ„dgivare pĂ„ Livsmedelsverket.
Fyra grader
DÀrför Àr det viktigt att hÄlla maten kall. Livsmedelsverket rekommenderar att kylskÄpet hÄller fyra plusgrader. Tiden nÀr maten befinner sig utanför kylskÄpet bör man begrÀnsa sÄ mycket det gÄr.
ââTa bara ut det du ska ha och lĂ„t inte maten stĂ„ framme, sĂ€ger Ă sa Rosengren.
ââĂ k hem direkt nĂ€r du har handlat och stĂ€ll maten i kylskĂ„pet. Har du lĂ„ngt till affĂ€ren kan det vara bra att ha med en kylvĂ€ska.
PÄ sommaren lever vi ofta lite enklare Àn annars. I sommarstugor, pÄ campingplatser och strÀnder kan det vara svÄrare att hÄlla maten kall. Rena hÀnder och redskap hjÀlper till att stoppa bakterierna.
ââDet Ă€r inte nytt och det Ă€r inte rocket science. Men marginalerna Ă€r mindre pĂ„ sommaren.
VÀxer lÄngsammare
Nu verkar den vÀrsta vÀrmeböljan ha lagt sig. Men Àven om bakterier trivs bÀttre i 32 grader tycker de att det fortfarande Àr helt okej vid 22.
ââDet Ă€r först nĂ€r temperaturen kommer ned mot 10â15 grader som det börjar vĂ€xa lĂ„ngsammare. Och ju kallare det Ă€r, desto lĂ„ngsammare gĂ„r det.
à sa Rosengren vill ocksÄ lyfta fram en annan viktig aspekt.
ââMatsvinnet, som har aktualiserats av att det Ă€r sĂ„ vansinnigt höga priser. Man brukar sĂ€ga att man ska planera och tĂ€nka lĂ„ngsiktigt, men nu Ă€r det bĂ€ttre att tĂ€nka kortsiktigt och inte köpa mer Ă€n vad man behöver.