KD frågar regeringen om munskydd

Kristdemokraterna frågar regeringen varför medborgarna inte rekommenderas att ha munskydd på allmänna platser och i kollektivtrafiken. KD-ledaren Ebba Busch undrar också, i en skrivelse, när det är dags att stänga gymnasiet och gå över till distansundervisning.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) undrar varför regeringen och myndigheterna inte rekommenderar munskydd på allmänna platser, bussar, tåg och spårvagnar. Arkivbild.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) undrar varför regeringen och myndigheterna inte rekommenderar munskydd på allmänna platser, bussar, tåg och spårvagnar. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow

Hälsa och sjukvård2020-11-17 11:50

I skrivelsen till Stefan Löfvens statssekreterare Nils Vikmång lyfter Ebba Busch fyra ämnen. Förutom munskydd och smittspridning bland gymnasieungdomar efterlyser KD åter mer öppenhet från regeringen om strategier, scenarier och ytterligare åtgärder. KD frågar även om regeringen gjort vad den kunnat sedan i våras för att få verkningsfulla lagar och regler på plats mot en ny smittvåg.

"Varför presenterar regeringen inte vilka åtgärder man har i beredskap för att möta en fortsatt negativ utveckling och för att skapa förståelse för vikten av att följa gällande rekommendationer", undrar KD-ledaren i skrivelsen.

Ebba Busch lutar mot att det ur ett försiktighetsperspektiv och för att medvetandegöra om läget kunde vara bra att rekommendera alla att bära munskydd ute bland andra och i kollektivtrafiken. Hon frågar varför regeringen inte rekommenderar det, som ett komplement till andra råd och riktlinjer.

KD oroas också av smittspridningen bland unga i gymnasieåldrar.

"Under vilka förutsättningar är regeringen beredd att införa restriktioner i gymnasieskolan eller övergå till distansundervisning" undrar Busch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!