Fler kvinnor söker hjÀlp för spelmissbruk

Antalet personer som söker hjÀlp för ett ohanterligt spelmissbruk har ökat kontinuerligt under pandemin. Allra störst Àr ökningen bland kvinnor.

Allt fler kvinnor har sökt hjÀlp för spelberoende under pandemin. Arkivbild.

Allt fler kvinnor har sökt hjÀlp för spelberoende under pandemin. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-05-16 10:15

I januari förra Äret tog 78 hjÀlpsökande kvinnor kontakt med företaget Spelfriheten, som arbetar med att hjÀlpa mÀnniskor ur spelberoende. DÀrefter ökade antalet stadigt och i april i Är lÄg motsvarande siffra pÄ 302 kvinnor.

Daniel Harre, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund, bekrÀftar bilden att fler kvinnor söker hjÀlp nu Àn tidigare. Han tror dock inte att antalet spelare ökat nÀmnvÀrt under pandemin, men att de som har spelproblem sedan tidigare upplever att det blivit vÀrre.

– Tristess, hemmajobb och ekonomisk otrygghet, alla vanliga triggers, har förstĂ€rkts under pandemin. Det kan ocksĂ„ vara oro och Ă„ngest, nĂ€ra och kĂ€ra som fĂ„tt covid eller Ă€r i riskgrupp, sĂ€ger han.

Stigma och skam

Den höga siffran kan ocksÄ förklaras med att fler vÄgar söka hjÀlp pÄ digitala möten, nÄgot som Spelberoendes riksförbund började med under pandemin och ocksÄ kommer att fortsÀtta med.

– Det ligger ju fortfarande mycket skam och stigma kring spelberoende, sĂ„ steget blir inte lika stort nĂ€r du tar kontakt via datorn. Du kan googla fram och hittar kanske till exempel ett online-möte. Tröskeln blir lĂ€gre och det tror jag gör det lĂ€ttare för kvinnor, sĂ€ger Daniel Harre.

Men trots att siffrorna redan nu visar pÄ en ökning kan det dröja innan man fÄr se det verkliga resultatet av spelandet under pandemin. Enligt Daniel Harre kan det ta frÄn ett halvÄr upp till flera Är innan man söker hjÀlp.

Fler ÄtgÀrder

DÀrför efterlyser han fler insatser för att stoppa det osunda spelandet. Enligt Harre löper beroende betydligt större risk att falla tillbaka om de inte jobbar med orsaken till att man börjat spela.

– Framför allt Ă€r det vĂ€ldigt viktigt att regeringen tĂ€pper till möjligheten att spela pĂ„ olicensierade bolag, och sedan Ă€r det viktigt med tydliga Ă„tgĂ€rdsplaner dĂ€r man jobbar med beteendet.

Fakta: Om undersökningen

Siffrorna baseras pÄ Spelfrihetens alla kontaktytor under 2020 och fram till april 2021. Det gÀller telefonsamtal, men Àven kontakter via sociala medier.

Under hela 2020 sökte totalt nĂ€ra 4 000 personer kontakt med företaget för sitt beroende. Hittills i Ă„r har nĂ€ra 2 400 personer hört av sig. Andelen kvinnor har vuxit kraftigt.

Att andelen kvinnor som hör av sig under pandemin har ökat bekrÀftas av Spelberoendes riksförbund.

Stödlinjen dÀremot, som drivs pÄ uppdrag av socialdepartementet, har bara sett marginella förÀndringar av könsfördelningen under 2020.

KÀlla: Spelfriheten, Stödlinjen, Spelberoendes riksförbund


Fakta: Spelberoende

Ett spelberoende börjar oftast som lÀttsam underhÄllning via telefonen och datorn.

Tidigare har mÀn i Äldrarna 18-40 setts som den största riskgruppen, men i takt med att spelformerna förÀndrats har allt fler kvinnor tillkommit.

Kvinnor spelar oftast pÄ nÀtkasinon, till skillnad frÄn mÀn som oftare spelar pÄ sport.

Åldrarna hos kvinnorna som söker hjĂ€lp Ă€r spridda, men de flesta Ă€r mellan 20 och 40 Ă„r. Det Ă€r inte ovanligt att spelandet inleds under en förĂ€ldraledighet.

KÀlla: Spelberoendes riksförbund

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!