Minderårig misstänks för seriebränder i Gränby

Uppsalastadsdelen Gränby har den senaste tiden drabbats av en rad anlagda bränder. En minderårig person misstänks nu ligga bakom gärningarna.

En minderårig person misstänkt ligga bakom flera anlagda bränder i Gränby i Uppsala. Arkivbild.

En minderårig person misstänkt ligga bakom flera anlagda bränder i Gränby i Uppsala. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-08-02 18:45

Det var förra tisdagen som polisen fick larm om en brand i ett soprum i Gränby. Kort därefter kom fler samtal om ytterligare bränder och när dagen var slut hade räddningstjänsten släckt fem bränder, fyra i soprum och en i en lägenhet, i ett och samma bostadsområde.

– Två dagar senare inträffade ytterligare en brand i ett soprum som även den misstänktes vara anlagd, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Polisen har misstänkt att en och samma person legat bakom gärningarna, som i ett fall rubricerats som grov mordbrand och i de andra fallen skadegörelse. På tisdagen meddelade man att en minderårig person nu har ringats in.

– Personen är inte straffmyndig och därför är socialtjänsten inkopplad i det här, säger Magnus Jansson Klarin, som menar att det har krävts mycket arbete för att hitta den misstänkte.

– Man har genomfört väldigt stora utredningsåtgärder med tekniska undersökningar, hört väldigt mycket vittnen på plats och genomfört dörrknackningar.

Enligt polisen rör det sig om ett tiotal bränder i Gränby den senaste tiden, mestadels soprum och förråd, men även ytterligare en lägenhetsbrand.

– Huruvida den här personer är misstänkt för samtliga bränder är ännu inte klarlagt, säger Magnus Jansson Klarin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!