Chattar i fokus på rättegångens första dag

Skjutningar, en grov misshandel, vapenbrott och planer på sprängningar. Den djupa konflikten mellan kriminella grupperingar söder om Stockholm sommaren 2020 ledde till en rad grova brott – som slutade med dödsskjutningen av en tolvårig flicka. Nu har rättegången mot sex åtalade män inletts.

Illustration från första förhandlingsdagen i åtalet som rör mordet på Adriana samt en rad andra brott inom ramen för en konflikt mellan olika kriminella grupperingar. På bilden en åtalad 30-åring (i mitten) och hans försvarsadvokater till vänster om honom.

Illustration från första förhandlingsdagen i åtalet som rör mordet på Adriana samt en rad andra brott inom ramen för en konflikt mellan olika kriminella grupperingar. På bilden en åtalad 30-åring (i mitten) och hans försvarsadvokater till vänster om honom.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott2022-10-24 05:30

På ena sidan i den stora säkerhetssalen sitter fyra av de åtalade männen, som alla enligt åklagaren har koppling till den kriminella "Maygrupperingen". Längst fram den 30-årige man som pekats ut som ledargestalt, han tar på sig ett par svarta glasögon då det är dags att följa med på skärmen framför honom, där åklagarens presentation av utredningen visas. På andra sidan i salen sitter åklagaren Anna Svedin, hon delar bord med Adrianas mamma och pappa.

Framför sig har de närmare 40 dagar av huvudförhandling i det omfattande målet som rör händelser som har sin koppling till en våldsam konflikt mellan olika kriminella nätverk – Maygrupperingen mot Vårbynätverket och Norsborgsgrupperingen.

Ville pausa

Det var dock nära att huvudförhandlingen pausades innan den knappt ens hunnit börja på måndagsmorgonen. Det framkom nämligen att nytt material från den knäckta kommunikationstjänsten Sky ECC nått svensk polis i fredags. Flera av de åtalade männens försvarsadvokater ansåg att rättegången borde ställas in medan man tar reda på vilken relevans chattarna har i målet.

Rätten gick dock på åklagarens linje och beslutade att förhandlingen kan fortsätta. Visar sig det nya materialet ha koppling till de nu aktuella gärningarna så kan rättegången pausas senare, förklarade rättens ordförande.

De första tre dagarna kommer att bestå av en övergripande sakframställan rörande de totalt nio åtalspunkterna i målet. Den mest uppmärksammade rör dödsskjutningen av tolvåriga Adriana i Botkyrka söder om Stockholm den 2 augusti 2020. När Anna Svedin läste upp stämningsansökan i den delen såg 30-åringen ut att skaka på huvudet. Både han och hans två medåtalade – en 24-åring och en 32-åring – förnekar brott, förklarade deras advokater.

Koppla till alias

En bärande del i åklagarens bevisning är utdrag ur chattar från just Sky ECC. Anna Svedin ägnade en del av måndagen till att förklara hur tjänsten fungerar och hur de åtalade kan kopplas till olika alias i chattarna.

Exempelvis skriver en användare som åklagaren hävdar är 24-åringen i en Sky-chatt att han stoppas av "aina" vid ett visst datum, vilket stämmer överens med verkligheten.

– Han stoppas just av polisen vid den här tiden. Så han beskriver ju vad som just sker, säger Anna Svedin, och fortsätter redogöra för fler kopplingar mellan vad som skrivs i chattar och vad som faktiskt hänt.

I chattarna syns också, enligt åklagaren, hur 24-åringen vid 23-tiden kvällen före dödsskjutningen skriver att han fått information om att de först tilltänkta måltavlorna befinner sig i staden. Lite senare skriver han att han ska träffa två personer – enligt åklagaren de två andra medåtalade – och att de "kanske klivish".

– Jag tolkar detta som att man avser att kliva på, det vill säga verkställa en mordplan, säger Anna Svedin.

Måltavlor borta

Vid tre-tiden på natten den 2 augusti körs en vit Audi in vid en rastplats i Botkyrka. De tre först tilltänkta måltavlorna, kopplade till Vårbynätverket, har då lämnat platsen. I stället ska de tre åtalade ha försökt skjuta två män från Norsborgsgrupperingen. De klarar sig undan kulorna, men flickan som råkar vara på platsen träffas. Den här delen av åtalet kommer att gås igenom mer detaljerat först i december.

Även en rad andra brott kommer att avhandlas under förhandlingen, där samma tre och ytterligare tre andra män står åtalade för olika brott inom ramen för konflikten. Det handlar bland annat om planerna på en sprängning, olika mordplaner, grova vapenbrott samt skyddande av brottsling då den bil och de vapen som användes vid dödsskjutningen röjdes undan.

Rättelse: I en tidigare version av texten förekom ett felaktigt datum för dödsskjutningen av Adriana.

Fakta: Totalt sex åtalas

Fredagen den 14/10 lämnades ett omfattande åtal in, om dödsskjutningen av tolvåriga Adriana och en rad andra brott kopplade till en konflikt mellan kriminella nätverk sommaren 2020.

Totalt åtalas sex män med koppling till det polisen kallar Maygrupperingen och stämningen omfattar nio åtalspunkter:

Åtalspunkt 1: Grov misshandel i Mall of Scandinavia 1 juli – en 24-åring åtalas.

Åtalspunkt 2: Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Samme 24-åring och en 30-årig man ska 23–30 juli ha planerat en explosion.

Åtalspunkt 3: Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En 28-åring ska på uppdrag av 24-åringen och 30-åringen ha tagit emot och transporterat 1,9 kilo sprängdeg.

Åtalspunkt 4: Förberedelse till mord. 24-åringen och 30-åringen ska 20–30 juli ha planerat att döda flera män kopplade till andra kriminella nätverk.

Åtalspunkt 5: Försök till mord och grovt vapenbrott. 30-åringen och ett okänt antal andra gärningsmän ska ha försökt döda en man i Norsborg söder om Stockholm genom att avlossa ett stort antal skott mot den bil han färdades i. Enligt åklagaren var mannen inte den egentliga måltavlan.

Åtalspunkt 6: Grovt vapenbrott. 24-åringen ska ha innehaft tre skjutvapen vid inspelningen av en rapvideo. Vapnen var desamma som senare användes vid mordet på Adriana.

Åtalspunkt 7: Mord, försök till mord och förberedelse till mord, 1–2 augusti. 24-åringen, 30-åringen och en 32-åring åtalas för att ha planerat att döda tre män vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka. Planerna ändras och de försöker enligt åklagaren i stället döda två andra män. Vid skottlossningen dödas tolvåriga Adriana och sju andra personer riskerar att träffas.

Åtalspunkt 8: Skyddande av brottsling, grovt brott. En annan 24-åring åtalas för att ha undanröjt bevis. Han ska ha förvarat en krypterad telefon och försökt elda upp bilen som användes vid mordet.

Åtalspunkt 9: Grovt vapenbrott. 32-åringen och en 31-årig man ska ha tagit hand om vapnen efter mordet.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!