Högt tryck på hemkörning av matvaror

Möjligheten att få mat hemkörd från affären har många äldre och personer i riskgrupp nappat på – så många att affären har svårt att hinna med.

Matutkörningen har blivit både populär och uppskattad. "Nu måste vi titta på hur vi ska få det här att funka även på lång sikt", säger Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig.

Matutkörningen har blivit både populär och uppskattad. "Nu måste vi titta på hur vi ska få det här att funka även på lång sikt", säger Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig.

Foto: Stina Järperud

Vingåkers kommun2020-04-09 21:48

 På ett tidigt stadium under coronakrisen noterade Vingåkers kommun att det fanns ett behov av hemkörning av matvaror för äldre och personer i riskgrupper. 

– Vi tog kontakt med Ica och Coop och sa att vi behöver göra något. Vi drog också ihop ideell arbetskraft för att hjälpa till med hemkörningen, berättar Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig i Vingåkers kommun. 

Det var kommunens väntjänst som samordnade de ideella resurserna. 

Coop hade inte möjlighet att vara med, eftersom man inte hade några bärbara kortterminaler och inte heller någon möjlighet till betalning med Swish. Men Ica ställde upp. 

– De hade ingen onlinebutik innan, men de har varit otroligt lösningsorienterade, berättar hon. 

På kort tid har hemkörningen blivit en populär och uppskattad tjänst. 

– Så populär att det blivit påfrestande för Icas personal, säger hon. 

Icas chef avböjer att ställa upp på intervju i nuläget, på grund av den stora arbetsbördan. 

För att underlätta ska nu två handledare på Viadidakt, där man nu bara bedriver distansundervisning, i stället gå in och hjälpa till med att plocka varor och transportera.  

Hittills har man i stort sett klarat att leverara maten till samma dag som den beställts. 

– Men nu måste vi titta på hur vi ska få det här att funka även på lång sikt. Då kanske vi inte kan leverera till alla orter varje dag, och man kanske får beställa sina varor till dagen efter, förklarar Susanna Oom Samuelsson. 

Hon betonar också att det här är en lösning som har tillkommit på grund av den extrema situationen. 

– Det är människor som ställer upp och gör det här på sin fritid, och ingen tar betalt för det. Men det är inte en lyxig insats. Syftet är att rädda liv genom att skydda från smitta, säger hon. 

 För att hemkörningen ska kunna fungera även på sikt ska den inte nyttjas i onödan. 

– Det är ju inte så att man först ska beställa varor, om man sedan ändå kommer in i butiken och handlar det man glömt. Det är inte så det är tänkt. Har man möjlighet att hämta varorna själv, eller be en anhörig, så ska man göra det, säger hon. 

Coop försöker nu få till stånd en betalningsmetod som fungerar vid hemkörning. 

– Vår förening håller på att försöka hitta lösningar, som swishbetalning. Vi vill gärna vara med och hjälpa till, men vi måste kunna göra det på ett bra sätt, säger Reinhard Reiz, butikschef för Coop i Vingåker och Högsjö. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!