Huset i Pacific Palisades i Los Angeles är pyntat inför den stundande julen. Gunilla Persson har packat upp säkert 40 lådor med julpynt, och köpt en gran som hon beskriver som "jättelik och majestätisk".
– Jag gör det fint för att mamma ska komma hem, berättar hon.
Iris Persson, Hollywoodfruns 96-åriga mamma, befinner sig för närvarande på sjukhus. Gunilla Persson hoppas och ber för att de ska få fira jul tillsammans – Gunilla, mamman Iris, och dottern Erika. Därför är årets julfirande förlagt till USA, men hon minns tillbaka på sin barndoms jular i Högsjö med värme.
– Det var underbart att växa upp med närheten till skogen, det gjorde att vi trodde på tomten. Vi tänkte att han skulle komma från skogen, berättar hon och fortsätter:
– Det är något som jag ville föra vidare till Erika också, så jag lät grannar och vänner klä ut sig till tomten. Jag ville att hon skulle uppleva känslan av att det fanns tomtar som bodde i den sörmländska skogen.
Men hur blir Gunilla Perssons julfirande i år då? Julbordet, som är centralt i så många svenska hem, har en plats även hemma hos henne. Lax, i alla dess former, utgör julbordets mittpunkt. Men Gunilla Persson påminner dessutom om att man inte får glömma glöggen, och gör samtidigt en notering till sig själv om att glögg behöver inhandlas.
– Jag tycker att det är viktigt att ha fisk på bordet. Gravad, stekt, ugnsbakad – mycket olika lax, det tycker jag om. Men jag är nog den enda svensken som inte äter sill, det har jag aldrig gillat!
De svenska mattraditionerna blir extra tydliga kring jul, och smyger sig in på den före detta Högsjöbons julbord, trots att hon försökt laga mer nyskapande julmat.
– Jag har försökt att bli mer vegansk, som Erika är, men har inte riktigt lyckats. Jag försöker hålla mig undan rött kött, men annars var jag bäst på att göra mammas svenska köttbullar. Jag undrar om jag inte gör dem igen... Alltså, jag tror att jag gör dem till jul, säger hon.
När dottern Erika Persson i november besökte Sverige, fick hon ett särskilt matrelaterat uppdrag från sin mor: att ta med sig svenskt julgodis till USA.
– Hon kom hem med fyra kilo julkarameller – det var juleskum, och polkagrisar från Gränna. De bästa karamellerna kommer från Sverige, konstaterar Gunilla Persson.
En av de traditioner hon håller mest kär är lucia. De svenska julsångerna har en särskild plats i hennes hjärta, och trots att hon befinner sig på andra sidan Atlanten, ska hon se till att fira lucia. Lördagen den 10 december anordnas ett stort luciafirande i Los Angeles, som hon kommer att lyssna på. Låtar som Nu tändas tusen juleljus och När juldagsmorgon glimmar finns bland listan av favoriter.
– De är ju otroligt vackra, alla våra svenska julsånger, säger hon.
Men det finns en jullåt som hon håller särskilt kär.
– Jussi Björlings O helga natt, det går inte en jul utan att man hör den. Det är tradition, han måste alltid finnas med.
Innan Gunilla Persson tackar för sig, ställer hon en av de svenskaste frågor som finns; "Hur är vädret, då?" Hon blir bestört när hon får höra att det är barmark trots att det är december.
– Vi får hoppas att det blir en "white christmas" i Södermanland, eller hur? säger hon.