Tunnbinderi och närodlat på årets Aptitrunda

I helgen var det dags för höstens Aptitrunda. I Högsjö deltog både mat- och tunnhantverkare på Thorslundkagge, som också bjöd på guidad visning av verksamheten.

Anette Larsson och Tommy Eriksson från Sunda gård samt Ebba Wilhelmsson från Rotkilens gård, sålde mathantverk från sina gårdar på Aptitrundan.

Anette Larsson och Tommy Eriksson från Sunda gård samt Ebba Wilhelmsson från Rotkilens gård, sålde mathantverk från sina gårdar på Aptitrundan.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Högsjö2022-09-10 15:30

Aptitrundan, arrangerad av Sörmlands matkluster, brukar locka besökare till sörmländska gårdar och mathantverkare. I helgen var det dags för höstens runda och på många håll höll gårdar och gårdsbutiker öppet. I västra Sörmland deltog bland annat escargot/snigelfarmen Cale Jonstorp, liksom Lucketorps lamm och Sjöholms gård. 

undefined
Thorslundkagge i Högsjö visade hur produktionen av tunnor går till, under lördagens Aptitrunda.

I Högsjö var för tredje året i rad tunnbindarföretaget Thorslundkagge med i rundan. Det bjöds på guidad visning av verkstaden där tunnornas tillverkas och av de riktigt stora ekfaten i "ekliggarnas sal". 

– Det är stort intresse. Det är jätteroligt. Det är många nyfikna och många som återkommer, men också många nya besökare, säger Lottie Winnerhed, som arbetar med marknadsföreing och besöksmålsutveckling för Thorslundkagge. 

undefined
Väninnorna Gun Eriksson och Siv Sandström samtalade med tunnbindarmästaren Johan Thorslund.

Bland tunnorna, som varierar i storlek från små kaggar på en liter till riktigt stora fat, stod också några av traktens odlare och mathantverkare och visade och sålde sina varor. 

undefined
Anette Larsson och Tommy Eriksson från Sunda gård debuterade på Aptitrundan. I Högsjö öppnades tillfällig gårdsbutik inne hos Thorslundkagge.

Anette Larsson och Tommy Eriksson från Sunda gård sålde honung och potatis samt ved och kräftor på beställning. De är med i Vingåkers rekoring, men var debutanter på Aptitrundan. 

– Vi har precis börjat med bin. Pappa har haft bin i flera år och vi fick två kupor av honom. 

undefined
Honung från Sunda gård.

En annan nybörjare på rundan var Ebba Wilhelmsson, som efter studier till trädgårdsingenjör och yrkesliv i Göteborg återvänt till hembygden och börjat odla. Hon sålde blommor och grönsaker. 

undefined
Mangold och persilja.
undefined
Ringblommor hör höstens Aptitrunda till. De här kommer från Rotkilens gård i Billsbro.
Karta: Thorslundkagge AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!