Slut med konserverad gröt tack vare frysfackföreningen

Alldeles bakom Torvalds Park i Högsjö finner vi ett litet tegelhus. Det byggdes från början som pumphus. Med tiden blev pumphusets roll som just pumphus överflödigt, då samhällets vattenförsörjning skedde på annat sätt. Huset hade dock inte spelat ut sin roll, utan har genom åren haft flera olika funktioner.

Den 13 november 1957 bildades Högsjö Frysfacksförening. Lokalen blev det gamla pumphuset vid Torvalds Park.

Den 13 november 1957 bildades Högsjö Frysfacksförening. Lokalen blev det gamla pumphuset vid Torvalds Park.

Foto: Karin Andersson och Högsjö kulturmiljöförenings arkiv

Högsjö2022-01-29 07:37

Lite bakgrund till den funktion det gamla pumphuset hade på 1950–1960-talet. I slutet av 1800-talet revolutionerades köken med att vedspisen gjorde sitt intåg. Tidigare hade man haft den öppna spisen med spiskåpa till både matlagning, värmekälla och ljuskälla. Nästa stora omvälvning var kylskåpet. Den tidigaste formen var isskåpet, som var i bruk på tidigt 1900-tal, dock i huvudsak hos bättre bemedlade människor. En vanlig arbetare fick även i fortsättningen nöja sig med källarsvalkan för sina matvaror. Ett isskåp var i princip en träbox med dubbla, isolerade väggar, som invändigt var klädd med zinkplåt. På baksidan fanns ett fack där iskarlen placerade ett stort isblock, som sedan efter hand smälte och byttes ut mot ett nytt isblock. Dessa isblock sågades ur sjöisarna på vintern och förvarades sedan i en isdös, det vill säga isen var täckt av en hög med sågspån. Isskåp förekom fram till några tiotal år in på 1900-talet.

Under 1930-talet kom så den stora nyheten, kylskåpet, som fick en stor betydelse i vardagslivet. Redan i mitten av 1700-talet uppfanns lösningar på olika kylanläggningar, men dessa var kortlivade. Utvecklingen gick emellertid framåt och 1834 lanserades, i Amerika, det första användbara kylskåpet. Det var stort och otympligt och krävde ett stort maskineri och kylmedlen var giftiga, ammoniak och svaveldioxid. 

De som kom att förbättra kylskåpet var svenskarna Baltzar von Platen tillsammans med Carl Munter. 1922 presenterade de sin produkt som köptes in av Electrolux, som inom några år hade sålt en miljon kylskåp. Under efterkrigsåren kom ett kylskåp att finnas i nästan varje hem. 

Kylskåpets genomslag ledde vidare till frysboxen. Electrolux tillverkade sin första box i mitten av 1950-talet men det var under 1960-talet som gemene man skaffade frysbox. I Amerika hade General Electric 1947 lanserat det första kombinerade kyl/frysskåpet. 

Ett sätt att få tillgång till frysmöjligheter var att ansluta sig till en andelsförening. Att lösa gemensamma angelägenheter i föreningsform har en lång tradition. Genom samverkan kunde man investera i kostsamma investeringar. En Djupfrysningsbyrå bestående av Findus, Kooperativa Förbundet, Helsingborgs Fryshus och Elektro-Helios bildades 1953. Byrån arbetade med att sprida kunskap om frystekniken vilket ökade efterfrågan på såväl andelsfrysar som enskilda frysar. Under 1950-talet startade de flesta frysföreningarna. Det fanns 40 000 frysfack och 45 000 hemfrysar vid den här tiden. 

undefined
Den 13 november 1957 bildades Högsjö Frysfacksförening. Lokalen blev det gamla pumphuset vid Torvalds Park.

Den 13 november 1957 bildades Högsjö Frysfacksförening. Lokalen blev det gamla pumphuset vid Torvalds Park. Det innehöll 24 fack om 200 liter per fack. Att utnyttja det gamla pumphuset var fördelaktigt. Man behövde inte bygga nytt och det låg nära butikerna. Praktiskt att inte behöva bära de nyinköpta varorna så långt. Kostnaden för att inrätta fryshuset var 17 000 kronor. Varje hyresgäst fick betala 738 kronor per år, samt en årlig driftskostnad av 25 kronor. Första dagarna i december var Högsjö fryshus öppningsklart. Första ordförande blev Ivar Engberg med Lars Gröndal och Ulla Lindblom som medarbetare. Suppleanter blev Torsten Hallerström och Barbro Nilsson. Till revisorer utsågs Lars Bakke och Gösta Boodé med Torsten Andersson som suppleant. 

undefined
Karin Andersson berättar om bilder i Högsjö kulturmiljöförenings fotoarkiv.

I och med att frystekniken hade slagit igenom så förändrades också utbudet från matindustrin. I Sverige introducerades djupfryst mat 1945 av Findus i Bjuv. Våra matvanor påverkades av den nya tekniken eftersom den möjliggjorde längre förvaring. Nu kunde man säga adjö till konserverade ärtor, revbensspjäll och köttbullar. Man kunde servera, i princip, färskmat året runt. På 1960-talet hade frysföreningarna spelat ut sin roll, så även i Högsjö. Hushållen hade egna frysar, ofta i källaren. Att bostäderna utrustades med kyl/frys i köken är en senare historia.

Det gamla pumphuset fick sedermera annat innehåll. Ett tag var det styrketräningslokal. Under en annan epok hade Torvalds kiosk förråd av videofilmer där. I dag finns ingen verksamhet i huset men i framtiden kanske det åter kan komma till användning för något ändamål.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!