Skolinspektionen konstaterar att undervisningen i idrott och hälsa på Högsjö skola bedrivs av en fritidsledare som saknar lärarlegitimation. De kräver att undervisningen ska bedrivas av en lärare som är legitimerad och behörig att undervisa i ämnet.
Om en skola vill anställa en obehörig lärare, i brist på behöriga och legitimerade lärare, får den obehöriga läraren endast anställas under en tidsbegränsad period. Därefter måste rektorn på nytt försöka rekrytera en behörig och legitimerad lärare.
– Att hitta behöriga lärare för samtliga ämnen på en liten landsortsskola är svårt. Vi annonserar efter personal i flertal ämnen varje år där det finns obehörig personal som arbetar. Att jag inte annonserat om en lärare i idrott och hälsa är ett misstag från min sida och det kommer att rättas till genom framtida annonsering, säger rektorn Fredrik Skoglund.
Skolinspektionen har under sin tillsyn också funnit att flera elever på skolan har hög frånvaro. Enligt skolinspektionen finns det fem elever i olika årskurser där rektorn bekräftar att han inte startat någon frånvaroutredning. Av intervjuerna med elevhälsan och lärarna framgår att det är otydligt vem som ska starta en sådan utredning.
Nu kräver Skolinspektionen att skolan utreder orsaken till frånvaron. Utredningarna ska resultera i att de åtgärder som krävs för att komma tillrätta med respektive elevs frånvaro beslutas och sätts in.
Rektorn ska också anmäla till huvudmannen, det vill säga Vingåkers kommun, när en utredning om en elevs frånvaro har inletts.
– Uppriktigt sagt blev jag lite förvånad över att de flesta bristerna som de identifierade handlar om enhetens arbete med elevfrånvaro. Det har varit ett prioriterad arbete på skolan under låg tid och parallellt med detta har vi sett stora förbättringar. All personal är väl insatta i våra rutiner och vet hur arbetsgången ser ut, säger Fredrik Skoglund.
Han säger att både han och elevhälsans personal under intervjuverna med skolinspektionen samtalat mycket kring begreppet frånvaroutredning.
– Enligt mitt sätt att se på intervjusituationen så råder det delade meningar mellan mig och Skolinspektionen om vad en frånvaroutredning är, säger han och fortsätter:
– I Vingåkers kommun har vi en kommungemensam riktlinje om hur vi arbetar med skolfrånvaro och vi har inget regelrätt dokument som heter "frånvaroutredning". Vi har en frånvarotrappa som tydligt beskriver hur vi agerar om en elev uppmärksammas med alltför hög frånvaro och hur vi hanterar den om den fortsätter under lång tid.
För att möta upp Skolinspektionens krav håller han, tillsammans med utredare på förvaltningen, på att arbeta fram en presentation för lärarna och elevhälsans personal, i den ska tydligt framgå när en utredning inleds, vem som bär ansvaret, hur den fortgår och avslutas.
– Jag har tagit till mig kritiken gällande kravet att förmedla till huvudmannen att frånvaroutredningar inletts på enheten. Det har inte förekommit utan varit ett misstag från min sida, säger han.
Skolan måste också bli bättre på att utforma åtgärdsprogram till elever som behöver särskilt stöd. Under förra läsåret upprättades tre åtgärdsprogram. Av intervju med rektorn framgår, enligt Skolinspektionens beslut, att alla åtgärdsprogram har avslutats trots att eleverna fortfarande har behov av särskilt stöd.
Bristerna ska vara åtgärdade den 3 februari nästa år.