Simkunskaper sattes på prov i Högsjö

Kallt vatten och dålig sikt var inget hinder för de modiga som valde att ta simkunnighetsmärken vid Högsjös badplats på onsdagen.

Caroline Wallin Persson och Jonny Andersson var rejält frusna efter att ha varit i vattnet en stund. Här tillsammans med simläraren Linnéa Eriksson.

Caroline Wallin Persson och Jonny Andersson var rejält frusna efter att ha varit i vattnet en stund. Här tillsammans med simläraren Linnéa Eriksson.

Foto:

Högsjö2019-08-08 11:56

Det mörka vattnet glittrar i solen och längst ute på bryggan kämpar Caroline Wallin Persson, 12 år, med att dyka ned till botten. Märket hon är på jakt efter kallas "Kandidaten" och provet innebär bland annat 600 meter simning på djupt vatten, livräddning och att dyka.

– Det svåraste är att det är så kallt i vattnet, säger hon och huttrar.

Märkestagningen har varit tradition sedan 70-talet i Vingåkers kommun och under sommaren åker simhallens personal runt till badplatserna i Högsjö, Marmorbyn, Viala och Sjögölet för att låta allmänheten testa sina simkunskaper.

Caroline Wallin Persson bockade av fyra märken i måndags och fortsatte med ytterligare tre märken under onsdagen.

– Det är roligt och bra för dem som inte kan åka till Vingåker, säger hon.

Jonny Andersson följde med Caroline till badet och tog tillfället att ta det klassiska simborgarmärket, med 200 meter simning.

– Det är synd att det inte är mer folk här. Det har ju varit en del drunkningsolyckor. Att kunna simma är viktigt för alla, säger han.

Att simma i sjön är svårare än att öva i en bassäng eftersom kylan, vågor och den dåliga sikten påverkar.

– Jag förespråkar att simträna ute för att få grundkunskaperna och öka säkerheten, säger Mikael Blomqvist, badmästare.

Det droppar in ytterligare ett gäng som vill försöka sig på några olika märken. Simhallens personal skriver protokoll och guidar rätt i solskenet. Ett hundratal märken från Svenska simförbundet och Svenska livräddningssällskapet erbjuds.

Simborgarmärket

Är ett klassiskt märke, som kommer i en ny färg varje år. För de flitiga finns även flerårsmärken på 5, 10, 25, 40 eller 50 år.

För att ta ett simborgarmärke ska du simma 200 meter valfritt simsätt, i mag- eller ryggläge på djupt vatten utan tidtagning.

Källa: Svensk simidrott

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om