Innan tvättmaskinen fanns i var mans hem var det till tvättstugan kvinnorna gick för att ta hand om smutsiga kläder, lakan och mattor. I Högsjö ligger tvättstugan precis intill Högsjö badplats. En enkel byggnad men med en fantastisk utsikt över Grävsjön.
– När jag var 10, 11 år följde jag med mamma hit och tvättade. De la tvätten i blöt en dag, och nästa dag kokade de en gryta med varmvatten och tvättade. Sköljde gjorde de i sjön. Det var ett hårt jobb, berättar Monica Strömberg.
– Tid bokade man i vakten på fabriken. Tvättstugan användes av de som jobbade vid bruket, säger Kerstin Fors.
Tvättstugan var i bruk till 1950-60-talet, och mattor såpskurades på bryggan ända in på 70-talet.
För att värna om historien i brukssamhället tar sig nu Högsjö kulturmiljöförening an tvättstugan.
– Det blir som ett slags museum. Så att ungdomarna får se hur det gick till att tvätta förr, säger Kerstin Fors.
I vårdagar är det renoveringsstart av den cirka 25 kvadratmeter stora tvättstugan som antagligen byggdes på 1920-30-talet. Tvättstugan är oisolerad, har brädpanel och ett valsat plåttak. När det var slutbykat har stugan fungerat som smedja.
I Högsjö kulturmiljöförening lever de gamla könsrollerna kvar och "gubbarna" ska ta hand om renoveringen medan damerna ska återställa miljön i tvättstugan. Murstocken ska putsas, och bykgrytor samlas in.
– Vi hoppas att vi kan få tag i material i samhället, säger Lennart Strömberg som är ordförande i Högsjö kulturmiljöförening.