Lerleveranser skapar oro för Högsjö-sjöar

Långtradare lastade med lera eller någon form av fyllnadsmassor, som läggs på en åker söder om Högsjö samhälle, oroar flera Högsjöbor. Men markägaren menar att leran är ren och ska komma till användning.

Infarten är markerad med en rosa påse, för att långtradarchaufförerna ska hitta.

Infarten är markerad med en rosa påse, för att långtradarchaufförerna ska hitta.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Högsjö2023-02-26 06:58

I ungefär en vecka har lastbilar kommit körande till Högsjö och lämpar av jord- eller lermaterial på mark i närheten av Ölångssjön, söder om samhället. 

Lastbilarna ska enligt uppgiftslämnarna komma från Eskilstunatrakten: enkel resa åtta mil till Högsjö. Det ska röra sig om lera, eventuellt blålera, från Svista i Eskilstuna, där man just nu bygger en batterifabrik. 

– Det är ungefär den informationen jag också har, säger Robert Davidsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Vingåkers kommun. 

Tidningen har fått åtskilliga tips om avstjälpningen av lera och många Högsjöbor och Vingåkersbor uttrycker oro över den. En tipsare är orolig för sjöarna: Om massorna läcker ut i Ölångssjön kan både fisk och miljön i sjön vara hotade. Ölångssjön hänger ihop både med Grävsjön, Högsjön och Vingåkersån och i förlängningen även med Kolsnaren och Viren, den sistnämnda sjön är vattentäkt för Katrineholm. En annan Vingåkersbo undrar varför lastbilarna ska åka så många mil, varför ingen annan på närmare håll kan ta emot massorna. 

– Vi tar folks oro på allvar. Det här är inget vi bara låter passera, säger Robert Davidsson. 

Han vill invänta resultatet av provtagningarna som gjorts. 

– Jag förutsätter att man har koll på vad man gör som markägare, att man inte vill förstöra miljön på egen mark, säger han. 

Davidsson fick information om transporterna till Högsjö tidigare i veckan och kontaktade då kommunens miljökontor. 

Miljöinspektörer var i tisdags ute vid sjön och inspekterade massorna, berättar kommunens bygg- och miljöchef Karolina Rosta. 

– Man hade kontakt med dem som arbetar på platsen. Vi för dialog med dem. Det har gjorts provtagningar, som vi tittar närmare på nu, säger hon. 

På fredagen hade Karolina Rosta mer information om vad lermassorna innehållet. 

– Det är inga dåliga massor, utifrån det vi har sett. Vi har inte tagit egna prov, vi har fått från de utredningar som gjorts, men vi har ingen anledning att tro annat än att proven är från lermassorna. 

Syftet med leran är, vad Karolina Rosta fått till sig, förbättring av åkermarken. Kommunen har inte noterat att leran runnit ut i sjön nedanför. 

– Visar det sig att det är något mer vidtar vi åtgärder härifrån. Som läget är nu känner jag mig lugn, säger hon. 

Markägaren hade inte anmält leravstjälpningen till kommunen i förväg.

– Det är alltid bra med dialog i ett tidigt skede, innan man påbörjar någonting. Det föredrar vi, säger Karolina Rosta. 

När tidningen var ute vid den aktuella marken på onsdagen, kom och åkte tio lastbilar på ungefär en halvtimme. Om den halvtimmens trafik är representativ för hela dagarna är inte känt. Två skogsvägar leder in till marken där leran töms och den ena tycks användas för infart, den andra för utfart. Marken där massorna lämnas kan beskrivas som en leråker. Tvärs över den har det nyligen anlagts en ny väg, för lastbilarna. 

Markägaren svarar på sms på några av tidningens frågor. Han skriver att leran är testad och att resultatet av testerna är att leran är av "högsta renhetsklass". Han skriver också att leran kommer från "samma län" och att kommunen är informerad. Han skriver att det inte handlar om deponi och att "leran ska återanvändas i ett ändamålsenligt syfte". 

Andra frågor tidningen ställt, som huruvida markägaren tar betalt för att ta emot leran och hur mycket lera det handlar om, har inte besvarats. 

Karta: Ölångssjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!