Det är kanske en mer livlig söndagsförmiddag än vanligt i Högsjö. En kvinna i Konsumbutiken pratar apropå valdagen med kassören om människors lika värde. Trafiken tycks gå mellan butiken och vallokalen i Folkets hus. Två väljare har precis fullgjort sin rättighet och skyldighet. De sätter sig i bilen för att fortsätta till Ikea.
Rutger Hallin och Sven-Eric Huss tar emot väljarnas röster och prickar av dem i röstlängden.
– Det har varit hyfsat med folk, fler än vi trodde. Det var till och med köbildning ett tag, berättar de.
56 poströster från Högsjö finns det hittills på söndagsförmiddagen, och även det bedöms som tillfredsställande.
– Stämningen är god, säger Rutger Hallin.
Högsjös väljare kanske inte själva tänker på att de har helt unika valbås. I stället för att kliva in bakom gröna skynken får Högsjöborna ta med sig valsedlar och kuvert in bakom bås i trä, tillverkade för länge sedan av Sune Andersson.
– De är mycket snyggare, tycker jag, säger Allan Ingster.
Han är valförrättare för första gången och ansvarar för att räkna och kontrollera poströsterna.
– Jag tyckte att det skulle vara intressant att få delta nu när man har pensionerat sig.
Allan Ingster tycker att det har varit en väldig fart på debatten inför valet till Europaparlamentet, både i tidningar, på nätet och på Facebook.
Den fråga som han själv tycker är mest intressant är jämlikheten, och han är lite förvånad över hur många i valrörelsen som plötsligt blir feminister.
– Jag har fyra flickor, och för min del är det självklart att kvinnor ska tjäna lika mycket som män och ha samma möjligheter.
Allan Ingster, som bor en liten bit in i Närke, är inte partipolitiskt engagerad men följer samhällsdebatten. Han tycker att det var spännande att få förtroendet som valförrättare och berättar att han och övriga valfunktionärer har fått en gedigen utbildning.
– Den har varit både på nätet och muntligt. Och så har vi en handledning att ta hjälp av, samt en ordförande och en valnämnd att fråga vid behov. Det är en väldigt fin ordning och reda och struktur.