Högsjö-elever övade på att klättra ur en isvak

Under fredagen fick barn från Högsjö skola chansen att prova på att ta sig ur en isvak med hjälp av isdubbar. "Det är bra, om de skulle åka igenom isen vet de vad de ska göra", säger Hasse Lind från Västra Sörmlands räddningstjänst.

Olivia Ragnarsson hoppar i utan att tveka.

Olivia Ragnarsson hoppar i utan att tveka.

Foto: Anton Swärdhagen

Högsjö2022-01-15 20:47

Det var Högsjö fiskevårdsförening som stod för arrangemanget. Mats Karlsson är en veteran i sammanhanget och beskriver på förhand arrangemanget med orden:

– Det är ett gäng pensionerade gubbar som är instruktörer, förhoppningsvis får vi några elever också. 

Själv har han varit engagerad i Högsjö fiskevårdsförening i snart 20 år. 

– För cirka fem år sedan började vi ha en pimpeldag på sportlovet. Då kom det 30-35 barn med ett dussin vuxna och vi hade grillad korv och varm choklad. Sen har det inte varit is de följande åren så förra året bestämde vi att vi skulle ta det lite tidigare nästa gång. 

undefined
Mats Karlsson från Högsjö fiskevårdsförening tar en stärkande kopp kaffe.

Rektorn för Högsjö skola, Fredrik Skoglund, tyckte att det lät bra och de bestämde sig för att på kort varsel ta en del av en skoldag för att låta barnen lära sig isvett. 

– Jag pratade med räddningstjänsten som ställer upp med två brandmän som förklarar hur man tar sig upp från en isvak med hjälp av isdubbar. Sen är bastun varm i gympasalen efteråt, säger Mats Karlsson. 

När eleverna väl har samlats på isen förklarar Hasse Lind och Robert Pousar från Västra Sörmlands räddningstjänst hur man ska agera om man brakar igenom isen. 

– Isräddning har vi ofta med elever. Det är bra, om de skulle åka igenom isen vet de vad de ska göra. Även om man glömmer lite är det skillnad när man aldrig har upplevt det, säger Hasse Lind. 

undefined
Olivia Ragnarsson från årskurs sex på Högsjö skola får instruktioner från Hasse Lind på räddningstjänsten.

Mats Karlsson vet att ha respekt för isen. 

– 1978 var jag 22 år gammal och min bror var 24. Han gick ut på sjön med två andra och de gick ner i vattnet. De andra kom upp men brorsan hamnade under isen och blev kvar. Så jag har en oerhörd respekt för isen. Vårisen är särskilt farlig, men nu har vi kollat att isen är bra. 

När de som vill har fått prova på att ta sig ur isvaken konstaterar Hasse Lind från räddningstjänsten att det enbart var tjejer som vågade hoppa i vattnet. 

– Det är oftast tjejerna som vågar, det är de som är tuffast när det väl kommer till kritan. Även i Katrineholm när vi har haft det här är det oftast tjejerna som hoppar i, säger han. 

undefined
Barn mellan sex och tio år får prova på att pimpla.

Solen börjar så småningom att gå ner bortom träden och Mats Karlsson är nöjd med hur dagen har gått. Han skulle gärna se att det här blev en tradition. 

– Skolan här har en närhet till sjön och det kan vara barn som kommer ut på isen så det vore jättebra om man kunde ha det här regelbundet. 

undefined
Olivia Ragnarsson kämpar sig upp ur isvaken med hjälp av isdubbarna.
Om du hamnar i vattnet

1. Vänd dig om och ta dig tillbaka samma väg som du kom ifrån. Där vet du att isen håller. 

2. Försök att andas lugnt. Det blir en chock direkt men ju snabbare du andas desto svårare är det att jobba sig upp sen. 

3. Det är viktigt att ha isdubbar med sig på sjön. För att ta dig upp tar du stadiga tag i isen med en arm i taget. 

Källa: Västra Sörmlands räddningstjänst

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!