– Vi vill genom provningarna visa hur stor betydelse trätunnan och svensk ek har, säger Rikard Thorslund och visar oss in i Thorslundkagges upplag där whisky, rom, äppelsprit och punsch lagras på fat i alla möjliga storlekar och också på glasflaskor. Här har Rikard Thorslund full koll på all sprit.
Allt började med att man köpte in råsprit från Skottland som nu lagrats på nära ett 30-tal olika varianter av ekfat för att ge whiskyn olika karaktärer. Ekfaten kan vara allt från lätt rostade till hårt och till och med förkolnade på insidan. Det är det som ger whiskyn helt olika karaktär när det kommer till doft och smak, men även tidsfaktorn och volymen påverkar resultatet.
Rikard Thorslund öppnar ett fat med punsch som han blandat själv enligt det klassiska receptet som består av arrak, te, citronjuice och socker.
– Jag har också provat att göra en omgång utan socker, säger Rikard Thorslund som berättar att svensk punsch ska ha en sockerhalt på mellan 200 och 300 gram per liter.
Whisky- och romprovningarna har tidigare gjorts på Högsjörestaurangen Ditt skafferi, men nu kan Thorslundkagge erbjuda provningar i de egna lokalerna, i den mäktiga Ekliggarnas sal, tack vare serveringstillståndet. Där kan man ta emot upp till 400 personer framför de 14 pampiga ekliggarna som tillhör Spritmuseum i Stockholm men som numera fått sin plats i Högsjö. Sex av ekliggarna härstammar från ”Kungaserien” samt sex från ”Bellmanserien” och är rikligt utsmyckade, bland annat med kungaporträtt. Tunnorna ägdes tidigare av vinhandelsfirman Cederlunds och stod under lång tid i en källarlokal under Stockholms slott. De har innehållit punsch och konjak och den största rymmer 23 500 liter.
– Det här underlättar för oss, när vi hade provningarna på Ditt skafferi var det ytterligare en kalender att hålla reda på. Men vi samarbetar fortfarande med restaurangen och erbjuder deras mat för gäster som vill äta, säger Johan Torslund, som är tunnbindarmästare och grundare av företaget.
Vid whiskyprovningarna utmanar man gästerna med att gissa trätunnans storlek, rostningsgrad och whiskyns lagringstid på åtta olika varianter i ett blindprov. Vid romprovningarna får man prova tre glas jamaicansk rom som är lagrad på svensk ek där den enda skillnaden är hur trätunnan är behandlad.
– Jag brukar säga att man inte kan kalla sig för whiskynörd förrän man varit på provning i Högsjö. Hela grejen för oss är att visa vad trätunnorna gör för drycken, säger Johan Thorslund som berättar att provningarna kombineras med en rundtur i fabriken.
Hur påverkar förslaget om gårdsförsäljning er?
– Det vore väldigt roligt. Det skulle gynna både oss, våra tunnor och våra kunder om vi även skulle kunna få sälja sprit som lagrats här. Men det är ju långt ifrån klart ännu, säger Johan Thorslund.
Framställningen av alkoholdrycker som whisky, gin och vin har ökat i Sverige de senaste decennierna och därmed antalet destillerier och vingårdar. Johan Thorslund säger att i stort sett alla, som han klassar som seriösa, använder sig av företagets tunnor.
På familjeföretaget arbetar i dag sju personer. I dag är det Johan Thorslund och sonen Rikard som driver det. Johan står för hantverkskunnandet, tunnbindarmästare som han är, medan Rikard är den som bland annat sköter spritlagringen och provsmakningarna. Under besöket finns även den yngre sonen Christian Thorslund med som redan nu drömmer om att bli tunnbindare.
Vägen fram till serveringstillståndet har varit ganska lång, berättar Johan Thorslund. Bland annat var man tvungen att få lokalen godkänd ur brandskyddssynpunkt, och där har man lagt ner mycket pengar och tid för att få den gamla fabrikslokalen godkänd.
Vilken typ av människor besöker era provningar? Är det mest whiskynördar eller?
– Nej, jag skulle nog säga att det är en stor bredd med allt från whiskyklubbar till människor som är intresserade av hantverk och företagshistoria. En hel del aktiva seniorer kommer också och vi har ett stort upptagningsområde med långväga besökare från Skåne och Norge bland annat. För dem som reser långt ordnar vi med övernattning i samarbete med bland annat Högsjö gård, säger Johan Thorslund som tycker att man i Högsjö hittat den perfekta platsen för verksamheten.
– Kommunen är väldigt bra att ha att göra med som företagare, säger Johan Thorslund.