Angelica, 41, förlorade mamma och styvmorfar

Först dog Åke Pettersson, sedan hans granne. Senare samma vecka avled även Åkes styvdotter, Ann-Kristine "Anki" Karlsson, i sviterna av coronaviruset.
– Det är ofattbart. Vi har dubbel sorg här, säger Angelica Karlsson, Ann-Kristines dotter.

Ann-Kristine "Anki" Karlsson, blev 58 år. Här med sitt barnbarn Mellorie.

Ann-Kristine "Anki" Karlsson, blev 58 år. Här med sitt barnbarn Mellorie.

Foto: Privat

Högsjö2020-03-24 18:44

Tre döda – på en vecka. Samhället Högsjö i Vingåkers kommun har drabbats oproportionerligt hårt av coronapandemin. Det första dödsfallet, i tisdags: Åke Pettersson. Han var över 80 år gammal och tillhörde flera riskgrupper, berättar hans styvbarnbarn Angelica Karlsson.

– Han var ju gammal och hade flera olika sjukdomar som låg bakom. Så vi var ändå förberedda på att han inte skulle klara det, säger Angelica Karlsson.

Dagen efter avled även Åkes granne, en kvinna över 80 år, som bodde i samma trappuppgång. Även hon hade flera underliggande sjukdomar och var svag enligt hennes son, som vill vara anonym.

– För hennes del var det bara en tidsfråga. Hon var dålig sedan innan, och hade länge haft problem med andningen.

– Ambulanspersonalen hämtade in henne med full skyddsutrustning från början, och bad om ursäkt för det, men det var helt rätt, säger han.

Sonen säger att han tycker att vården av hans mamma skötts "väldigt bra".

– Det var väldigt professionellt utfört, från början till sista andetaget. Förloppet var snabbt. 

Ann-Kristine, eller "Anki", 58, var betydligt yngre än de två första personerna som dog. Men hon tillhörde en riskgrupp. Hon hade några år tidigare drabbats av en hjärtinfarkt, och var diagnostiserad med lungsjukdomen kol. 

Hon och hennes man tog hand om styvpappan Åke när han plötsligt insjuknade med svår hosta och feber. Men kort därefter insjuknade hon själv, berättar Angelica.

– Hon blev dålig med en feber som bara steg. Sedan försökte vi få komma in så att hon skulle testas, men vi blev bara nekade från 1177. Mamma försökte också att ringa, för hon låg mellan 39 och 40 graders feber, och pratade även med smittskyddsläkaren i Eskilstuna när hon hade haft feber i nästan en vecka, men de sa att hon skulle stanna hemma.

– Vi tryckte ju verkligen på det, att hon tillhörde ju riskgruppen. Hon var väldigt dålig och ville knappt äta eller dricka. Man blir väldigt frustrerad och arg, för hon litade ju på 1177, säger Angelica.

Så, sent i lördags larmade Angelicas pappa 112, och de åkte in till Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

– Det gick bara 20-30 minuter, sedan kraschade det totalt. Hjärtat hade tagit så mycket stryk av corona-infektionen, så hon orkade inte mer, säger Angelica.

Nu säger hon att familjen befinner sig i chock.

– Det blir väldigt intensivt. Nu har vi precis börjat förbereda för Åkes begravning. Den skulle mamma och pappa sköta tillsammans. Men nu blev det mer att göra, kan man säga. Det här hade vi inte räknat med. 

Veckan efter de tre dödsfallen råder förstämning i Högsjö. Utanför ortens största arbetsgivare, Voith Paper Fabrics, vajar flaggan på halv stång.

– Jag känner kvinnan som dog. Vi satt med i samma styrelse och hon var en kompis till mig. Det kom väldigt nära inpå plötsligt, det blev väldigt kännbart, säger Pernilla Strand samtidigt som hon skannar och betalar för glassarna till dottern Wilda Strand och barnbarnet Wilmer Thomsson.

Pernilla Strand är en av många som känner oro. Hennes föräldrar har båda två fyllt 80 och tillhör riskgruppen. 

För att hålla viruset på avstånd undviker Pernilla Strand kramar och tvättar händerna ofta och noga.

– I skolan måste vi sitta med en stol emellan varandra. Jag fick inte sitta på min plats i dag, berättar Wilda Strand.

– Det är inte särskilt många barn i skolan just nu, konstaterar Pernilla Strand.

En som håller sitt yngsta barn hemma från skolan är Sarbast Hambi.

– Jag har två barn som har olika sjukdomar. Den ena är diabetiker, den andra har svårt med andningen. Det vore mycket dåligt om de fick corona, säger han.

Aziz Jaali har precis lämnat dagens arbetspass på Voith. Han tycker inte att det känns rättvist att Högsjö pekas ut som en ort där många människor dör.

– Jag beklagar sorgen men det är inte bara i Högsjö som människor har dött. Det finns många fler orter som drabbats, säger han.

Region Sörmland uttalar sig i regel inte om enskilda patientfall, och detsamma gäller de tre fallen i Högsjö. Man kan därmed inte uttala sig om kritiken från Angelica och hennes familj. 

"Händelser med patienter som avlidit med covid-19 infektion kommer att gås igenom för att se om vi borde ha agerat annorlunda", skriver Fredrik Gustavsson i ett mejl till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!