På Ditt Skafferi arbetar Alice Andersson för tillfället i pappa Dicks restaurang. Hon serverar, men numera har Alice Andersson en mer framträdande roll i köket, och det är när hon tar fram sin speciella marmorskiva och sina formar och skapar choklad- och tryffelpraliner.
Sex sorter för tillfället och samtliga har Alice Andersson själv tagit fram utifrån vad hon själv gillar, och choklad det gillar hon.
– Choklad har alltid betytt mycket för mig, och jag började baka redan när jag var liten. Grunden till att hon nu har egen tillverkning och försäljning är TV-programmet Dessertmästarna där de tävlande bland annat fick i uppgift att göra chokladpraliner.
– Och då tänkte jag hur svårt kan det vara?
Den frågan har hon fått svar på nu. Det är riktigt svårt och en hel vetenskap vad gäller mängd, upphettningsgrader, procent vatten, kakaosmör, chokladens kvalitet, med mera, med mera.
Alice Andersson gick en pralinkurs, eller snarare två stycken i Nora där hon lärde sig grunderna. Och de praktiserar hon nu med gott resultat. Sex olika praliner, bland annat med calvados/kanel och citron/ingefära har hon tagit fram och pappa Dick och mor- och farföräldrar har fått "offra" sig och vara med att testa de olika smaker hon har funnit behagliga.
Choklad är en färskvara och det är viktigt att praliner inte får ligga för länge och att de ligger i rätt temperatur.
Handgjorda kvalitetspraliner är konceptet och choklad i lyxig ask kan bli en storsäljare, hoppas Alice Andersson.
Dessutom lär pappa Dick införa pralinerna på menyn till kaffe och avec.
Snart ska hon gå ännu en kurs i Nora och då kommer hon att få grunderna till att göra marsipan och airbrushing, vilket innebär att hon kan skapa egna färgade mönster på pralinerna.
Men chokladskapandet är inte huvudspåret i 19-åriga Alice Anderssons liv just nu. Till hösten väntar studier och hon ska utbilda sig till Grundlärare med inriktning mot förskoleklass och grundskolans åk 1–3.
Hon lär bli poppis bland klasskamraterna när hon skapar nya smaker och praliner som ska smaktestas.