Högsäsong för lantbruksstölder närmar sig

Nu går polisen ut och varnar för att högsäsongen för stölder hos lantbrukare och på gårdar är på gång. I Vingåkerstrakten är det diesel som många blivit av med de senaste åren.

15 april 2019 16:10

– Nästan alla har nog drabbats någon gång, säger Jan Eriksson, lantbrukare på Dal.

Han har varit med och räknat ut att det under två somrar stals mellan 35 och 40 kubik diesel i Vingåkers kommun och i Julitatrakten. Då, för ett par år sedan, kostade dieseln omkring 10 000 kronor kubiken.

– Då satte vi upp kameror och pratade med polisen. Efter det har det varit enstaka stölder men inte alls i närheten av hur det var då.

Nu har lant- och skogsbrukarna dessutom en sms-kedja, där man varnar varandra för skumma fordon och misstänkta aktiviteter.

– Det sprider sig nog att vi jagade dem så mycket vi kunde, de flyttar sig då, säger Jan Eriksson.

Pontus Karlsson, ekobonde på Vallängertorp på östgötasidan, har dock även i vinter drabbats av flera dieselstölder.

– Tre gånger har de varit här i vinter och tagit en kubik sammanlagt. Det har hänt både på natten och på dagen.

Stölderna har bara skett när Pontus Karlsson haft traktorn parkerad en bit bort, tjuvarna har aldrig varit inne i hans byggnader. Sedan han satte upp kameror på gårdsplanen har det inte varit några stölder.

– Jag hade hoppats ta dem på bar gärning. Man vill få fatt på dem, men man vet inte hur man ska agera om man skulle göra det. Men jag vill ställa till det för dem, säger han.

Från polisens sida finns inga generella rekommendationer för hur man ska agera om man skulle ta tjuvar på bar gärning, förutom att filma, fota och ta registreringsnummer.

– Det måste vara en egen bedömning från gång till gång, om man skulle ta traktorn och ställa sig för och invänta polisen, säger Dennis Ejdvinsson, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Vingåker är överrepresenterat när det gäller anmälningar om dieselstöld, säger han, men han tror att många i de andra kommunerna inte anmäler i samma utsträckning.

– I Flen finns inte en anmäld dieselstöld de senaste åren. Men vi är fullständigt övertygade om att de sker.

Ejdvinsson efterlyser fler anmälningar för polisens lägesbild och resursfördelning.

Själva dieseln får polisen sällan tag i.

– Dieseln säljer de snabbt vidare, men på kvällar och helger träffar vi ibland på folk med utrustning, dunkar och slangar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy