Vinden skapar svepande vågrörelser i fälten och solen står högt i den lilla byn Hjortkvarn. En doft av ris, linser och exotiska kryddor letar sig ut från ett lågt trähus. Det är ett gammalt ålderdomshem som numera agerar kloster för bygdens burmesiska munkar. Över idyllen reser sig ett nytt tillskott, ett förgyllt torn som ska fyllas av buddhistiska reliker och statyer.
Att bygga en stupa som håller för Svensk väderlek skiljer sig mycket från att bygga en för det burmesiska klimatet, berättar Zawmyo Hlaing som slipar på de sista detaljerna inför invigningen som ska hållas om knappt två veckor. Då kommer gäster från hela Skandinavien för att se resultatet.
Arbetet med stupan började redan förra året och hade kunnat stå klart tidigare, men flera missöden har gjort att arbetet tagit längre tid än väntat. Det har varit svårt för de ideella byggarbetarna att blanda betongen rätt. En gång rasade stupan ihop, då återstod det bara att börja om från början.
– Vi använde inte rätt bindmedel när det rasade. Det har varit jobbigt, berättar Zawmyo Hlaing och suckar.
Även om han är mycket nöjd med stupan oroar han sig för att den guldiga färgen, som är ett viktigt traditionellt inslag, ska flagna under vintern.
Stupan är det en viktig byggnad inom den burmesiska buddhismen. Den fungerar som ett minnesmonument och symboliserar upplysning, medkänsla och visdom. Munkarna berättar att det här kan vara en av de första burmesiska stuporna i Europa.
Finansieringen kommer från Burma där ett tjugotal familjer har samlat ihop pengar för att stupan ska kunna bli verklighet.
– I vår kultur ger alla vad de kan, även om man är fattig, berättar Khin Kyaing Klin som rest från Kumla för att se stupan. Hon är glad att det äntligen finns en stupa som hon och andra Burmeser kan samlas kring.
Munken Venu Sobhanka omgärdas av ett lugn när han sitter framför statyn i bönerummet. Han tycker att de blivit väl mottagna i Hjortkvarn. Grannarna har varit och tittat på stupan under byggets gång och är inbjudna till invigningen.
– De tycker att det är spännande att vi bygger, berättar han.
Nu hoppas han att Hjortkvarn blir en plats som människor reser till för att se stupan.
– Våra medlemmar behöver inte längre köpa dyra flygbiljetter till Thailand för att se en, säger han och ler.